ACE Free Work is a simple low impact activity that can be rewarding for both you and your dog; it can be set up in any environment. The aim is to give the dog opportunities to engage with a variety of different items enabling you to find items your dog really enjoys interacting with, and those he actively avoids
(Sarah Fisher)


ACE Free Work (Animal centered education) is een makkelijke, laagdrempelige activiteit die belonend kan werken voor zowel de hond als de eigenaar. Het kan overal opgezet worden, in elke omgeving.
Het doel is om de hond de mogelijkheid te geven om interacties aan te gaan met verschillende materialen. Hierdoor kun je ontdekken waar de hond van houdt en waar hij liever niets mee te maken heeft.

Ik leerde ACE Free Work een aantal jaren geleden kennen. Eigenlijk kun je het een beetje zien als een snuffeltuin binnen, met het grote verschil dat hier ook verschillende beloningen aangeboden worden. Verschillende texturen, verschillende smaken, kauwsnacks…
Bij de snuffeltuin gaan we de hond rustig zijn ding laten doen. De begeleider gaat ergens zitten en de hond kan alles op zijn gemak ontdekken. Zonder meer.
Bij Free Work wordt er naar veel informatie gekeken van de hond. Net zoals bij de snuffeltuin worden de 8 zintuigen geprikkeld. Maar hier gaan we met deze informatie ook iets doen.

  • Waarom vermijdt de hond een bepaalde ondergrond?
  • Waarom verkiest de hond enkel zachte beloningen?
  • Is er een reden waarom de hond geen beloningen wil die op hoogte liggen?
  • En zo veel meer…

Free Work kan zowel buiten als binnen gedaan worden. Ik verkies voor bange, onzeker, honden uit het buitenland en asielhonden om het binnen te doen. In een goed afgesloten ruimte waar niet al te veel geluiden van buiten af binnen komen.
Indien mogelijk draagt de hond tijdens de sessie niets. Geen halsband, geen harnas…
Door het vrije bewegen gaat er veel meer informatie tot ons komen.

Om even terug te komen op de eerste vraag waar we informatie kunnen over verzamelen: “Waarom vermijdt de hond een bepaalde ondergrond?”
Dit kan om verschillende redenen zijn:
De ondergrond is nieuw en dat kan veel dieren ongemakkelijk doen voelen. Het kan zijn dat de hond enkel een draadkennel gewoon is of een betonnen vloer. Hierdoor is alles dat nieuw is, ongemakkelijk.

Op iets zacht gaan staan creeërt meer beweging in de gewrichten en weke delen wat niet comfortabel kan aanvoelen door pijn of ongemak dat nog niet is vastgesteld.
De hond kan een slechte ervaring hebben met het stappen op een zachte ondergrond. Het heeft niets te maken met deze ondergrond maar de hond heeft wel een link gelegd met het gevoel onder zijn poten dat hem ongerust maakt.

Zo kun je voor elke handeling die de hond doet informatie gaan vergaren en gebruiken om eventueel door te geven aan de dierenarts bijvoorbeeld.
Zaken waar ik vooral op let:

  • Manken
  • Kauwen aan beide kanten (of enkel aan 1 zijde)
  • Tot rust komen of niet
  • Sociale interactie met mij (of andere begeleider)
  • Beweging rug en nek

Zoals je hierboven al gelezen hebt, kunnen we uit een sessie Free Work heel veel informatie halen. Ben je benieuwd wat dit kan doen voor jouw hond?
Neem dan zeker eens contact op via het contactformulier.

Tarieven

Kom meer te weten over de prijzen via deze link.