10 verbazende oefeningen voor in het bos

Het bos is een zalige plek om samen met je hond te vertoeven. In elk seizoen kan je er tot rust komen en genieten van de mooie natuur rondom. Nu is het bos ook wel een grote speeltuin om aan de slag te gaan met leuke oefeningen. Lees meer hierover in volgende blog.

afliggen op een boomstronk, leuk idee.

In deze natuurlijke omgeving moet je niet ver zoeken om oefeningen met je hond te kunnen doen. De natuur zorgt in al haar pracht voor genoeg inspiratie. Van makkelijk tot moeilijk en vele variaties er tussen.

Voor we beginnen met de oefeningen zou ik wel even willen wijzen op de veiligheid !

  • Draag zorg voor jezelf en voor de veiligheid van je hond
  • Voer oefeningen uit die je hond aankan, lichamelijk maar ook volgens trainingsniveau
  • Wees voorbereid op mogelijke ongelukjes (als je alles veilig uitvoert en met gezond verstand zal er waarschijnlijk niets gebeuren maar neem het zekere voor het onzekere en voorzie een basis EHBO set)
  • Hang de held niet held uit !

Na elke oefening kan je de wandeling verder zetten in het bos. Hierdoor worden de spieren terug los gewerkt en blijven ze warm. Klaar voor de volgende oefening.

Oefeningen

1. Over takken lopen (afgevallen of afgebroken takken)

Benodigdheden: 6 takken van ongeveer 1,5 m. (met zo min mogelijk zij takken)

Duur: 5 – 10 min.

Doel: Lichaamsbesef en coördinatie verbeteren

Deze oefening is een leuke om mee op te warmen. Zoek een aantal lange takken (met zo weinig mogelijk zijtakken aan) en leg ze naast elkaar op het pad met wat afstand tussen elkaar.

Ga nu samen met je hond over de stokken en herhaal dit een aantal keren. Je kan gewoon heen en weer gaan over de stokken. Door over een object te stappen zal je hond (en jij ook) zijn poten hoger moeten tillen dan normaal bij het wandelen. Hierdoor gaat hij zich meer bewust worden van zijn poten en meer geconcentreerd worden op zijn lichaam. De focus wordt gelegd op het juist zetten van de poten.


Als je een aantal keren over en weer bent gestapt, gaan we een stapje verder.
Nu gaan we onze hond bewust laten bewegen over de stokken. Lok hem met een beloning over de eerste stok en stop als hij zijn voorpoten over de stok heeft gezet. Laat hem tot rust komen en ga dan verder met zijn achterpoten.
Probeer dit bij elke stok. Alle honden weten dat ze vier poten hebben maar veel van hen beseffen het niet. Het besef dat ze achterpoten hebben wordt met deze oefening duidelijk en getraind.

2. Uitbreiding op oefening 1

Wil je nog een stap verder gaan? Dan kan je cavalletti werk gaan doen met de stokken. Hiervoor gaan we de stokken op een bepaalde afstand van elkaar moeten leggen. Deze afstand is gelijk aan de schofthoogte van je hond.

Meet de hoogte van je hond ter hoogte van zijn schouders met een zo recht mogelijke stok. Deze lengte ga je gebruiken om je stokken van elkaar te leggen.
Als de voorbereiding gedaan is ga je terug een paar keer over de stokken stappen samen met je hond. Daarna ga jezelf naast de stokken stappen en probeer je je hond in “draf” over de stokken te laten lopen. Laat je hond overgaan van stap naar draf en laat hem dan over de stokken gaan. Dit is een goede oefening om het lichaamsbesef te oefenen.

Ook leuk voor honden die vooral bezig zijn met de omgeving en minder met hun eigen lichaam. Hierdoor worden ze meer bewust van hun lichaam.

Doe deze oefening niet meer dan 5 à 6 keer . Probeer zelf niet te lopen naast je hond. Hierdoor gaat je hond dikwijls over in “galop” en dat kan problemen geven.

3. Off road

Benodigdheden: lange lijn van 5 m

Duur: zolang je ze zelf maakt

Doel: Lichaamsbesef

Ga met je hond (indien mogelijk) eens dwars door het bos. Verlaat het pad en zoek een weg tussen de bomen en struiken. Laat je hond eventueel zelf een pad uitzoeken.

Laat je verassen door de nieuwsgierigheid van je viervoeter.

Door de ondergrond te kiezen van het bos zelf gaat je hond moeten bezig zijn met de plaatsing van zijn poten. Elke stap is anders. Is er een put? Ligt er een tak? Liggen er dennenappels of eikels?
Hierdoor gaan ze meer bewust worden van hun eigen lichaam.

4. Twee pootjes op

Benodigdheden: een boomstronk, een omgevallen boom

Duur: herhaal deze oefening niet meer dan 5 keer

Doel: Balans en coördinatie

In de bossen kom je wel meerdere boomstronken tegen. Voordat je aan de oefening begint controleer eerst dat het oppervlak niet te glad is.
Voor de beginnende honden, neem een boomstronk die groot genoeg is.

Lok je hond met zijn 2 voorste poten op de boomstronk en houd deze positie aan gedurende 3 sec. Laat je hond op een veilige manier van de stronk gaan en herhaal de oefening.

Wil je nu een stap verder gaan?
Probeer dan indien mogelijk met deze boomstronk, de achterpoten op de boomstronk te krijgen. Hiervoor ga je best eerst de voorpoten er laten opzetten en laat je je hond doorstappen. Houd je hond in de positie stil als de achterpoten erop staan.

Is de boomstronk groot genoeg voor je hond? Dan kan je hem zelfs op de boomstronk laten zitten.

zitten op een boomstronk, enkel als de stronk groot genoeg is.

5. Volgen tussen bomen

Benodigdheden: /

Duur: 2 à 3 minuten

Doel: aandacht versterken, volgen naast het been oefenen

Iets wat er zeker genoeg aanwezig is in een bos zijn bomen. Maak zelf een leuke volgoefening met je hond door een parcours te wandelen tussen en rond verschillende bomen.

Verschillende zaken kunnen gecombineerd worden: figuur 8, rond de boom met hond aan de binnenzijde, rond boom met hond aan de buitenzijde, slalom,…

6. Op een helling blijven staan

Benodigdheden: een helling (kan soms voorkomen op een mountainbike parcours)

Duur: niet te lang aanhouden

Doel: spieropbouw

Laat je hond eens stilstaan op een helling. Met zijn kop naar beneden en omgekeerd. Of probeer je hond eens rustig en gecontroleerd een helling op te laten stappen en af te laten stappen.

Vervolgens zou je voor diegene die een uitdaging willen (houd wel rekening je hond), je hond in beide posities eens kunnen laten zitten en terug laten rechtstaan.

Houd het vooral plezierig in het bos en geniet van het samen zijn. De oefeningen zijn een leuke aanvulling voor de wandeling.

7. Op zoek naar lekkers

Benodigdheden: beloningen (harde en eventueel een soort van paté)

Duur: /

Doel: stres verminderen, mentale uitdaging

Het moet natuurlijk niet altijd trainen zijn. Er mogen huis wel wat ontspanningsoefeningen in zitten ook.
Een hele leuke is deze oefening. Je kan ze op verschillende manieren uitvoeren.

De meeste mensen kennen wel het uitstrooien van snoep of eten op de gazon en zo hun honden laten zoeken naar hun beloningen of eten.

Dit gaan we in het bos ook doen. De moeilijkheid hier is wel, dat de ondergrond moeilijker is dan het grasveld van thuis. Begin daarom met een paar beloningen dicht bij elkaar en geef het commando “zoek”.
Lukt dit al aardig, dan kan je dit uitbreiden naar meer en verder uit elkaar.

Bomen met een ruwe schors zijn ook een ideale manier om deze oefening te doen. Heb je iets bij van paté of een andere smeerbare vorm van beloning?
Smeer hier en daar wat op de boomschors en laat je hond dit aflekken van de boom. Als de schors ruw genoeg is kan het zelfs met harde beloningen gedaan worden.

Houd hier wel rekening met je hond! Hoe hoog kan hij? Heeft hij last van zijn nek of rug? Is het een jonge lenige hond, dan kan hij mss wel op zijn achterste poten tegen de boom gaan staan om hoger te komen,…

Je moet je hond natuurlijk niet zo lang laten lekken en zoeken tot de boom bijna omvalt. 🙂

8. Lopen over een boomstam

Benodigdheden: dikke omgevallen of omgezaagde boom

Duur: lengte van de boom

Doel: balans en coördinatie

Zoek naar een geschikte boom. Eén die breed genoeg is en stabiel genoeg ligt. Laat je hond er rustig opstappen of springen en begeleid hem van de ene naar de andere kant. Doe dit beheerst en gecontroleerd.

Voordat je aan deze oefening begint controleer wel dat de ondergrond stabiel, niet glad en breed genoeg is.
Dit levert ook mooie foto’s op !

Later als je hond een held is in het balanceren op boomstammen, kan je deze zelfs gaan gebruiken als brug om naar de overkant te geraken.

natuurlijke brug

9. Onder en over obstakels

Benodigdheden: natuurlijke obstakels (boomstammen, omlaag hangende takken, beken, grachten,…

Duur: tijdens de wandeling (wanneer je ze tegenkomt)

Doel: balans en coördinatie, lichaamsbesef

Net zoals de oefening hierboven kan je met een omgevallen of omgezaagde boom nog meer dan enkel er overheen lopen.

Laat je hond onder de boom kruipen of stappen. Anderzijds kan je ook vragen om over de boomstam te springen. Weer rekening houdend met de gezondheid en veiligheid van je hond.
Door ze onder of door zaken te laten kruipen leren ze de grenzen van hun lichaam kennen.

10. Maak gebruik van kinderspeeltuigen

Tot slot nog deze aanvulling. Tegenwoordig kom je meer en meer natuurlijke speeltuigen tegen in het bos. Het gaat bijvoorbeeld over rolletjes boomstam die naast elkaar liggen, waar kinderen over kunnen lopen. Leuke houten speeltuigen die best wel ok zijn om met je hond eens te proberen.

Ga samen op ontdekking, je weet nooit waar je uitkomt

Laat je hond ontdekken wat het speeltuig is en beoordeel zelf of het haalbaar is voor je hond of niet. Met in het achterhoofd zijn veiligheid natuurlijk.
Laat je hond eens over de rolletjes lopen, leuk voor zijn coördinatie. Laat je hond eens de gekke figuren ontdekken die je in sommige bossen tegenkomt om de kinderen te vermaken.

Dikwijls staan er leuke houten beelden of houtsnijwerken naast het wandelpad. Ga samen op ontdekking, je weet nooit waar je uitkomt.

Conclusie

Als laatste wil ik even benadrukken dat het vooral gaat over de fun die je samen met je hond beleeft in het bos. Het hoeft helemaal geen competitie te zijn. Gaan de oefeningen niet naar behoren? Who cares ! It’s just for fun !

Laat je hond zichzelf ontplooien en nieuwe dingen ontdekken. Ga samen deze ontdekkingsreis aan. Forceer ze niet, laat ze hun grenzen af tasten en kijk wat voor mooie resultaten er kunnen komen door samen te werken.

En vooral geniet, geniet, geniet….

#Dogsanddreams