3 zaken die je hond helpen om te ontspannen
Altijd maar bezig zijn is niet goed. Ook niet voor onze trouwe viervoeters. Hierdoor wordt er dikwijls stress opgebouwd in het lichaam die moet verwerkt worden. Hoe we dit een handje kunnen helpen, lees je verder in deze blog.
Er zijn een aantal zaken die kunnen helpen om onze honden te laten ontspannen:
- gaan liggen
- kauwen
- snuffelen
Liggen
Er zijn drie standen waar je hond kan uit kiezen. Ze kunnen gaan rechtstaan, zitten of liggen.
Op de hondenscholen worden deze 3 apart van elkaar aangeleerd en op commando gezet. Als we de wilde voorouders van onze honden zouden observeren in het wild, zullen we opmerken dat ze vooral het rechtstaan en het liggen verkiezen.
Het liggen is ook een stand die het minste energie verbruikt en waar ze ook kunnen ontspannen. Ik zeg wel: “Kunnen ontspannen”. Als je je eigen hond zou observeren dan zul je zien dat hij/zij voor het rusten ook deze stand verkiest.
Belangrijk is dat je zelf ontspannen bent. Hierdoor zal het voor je hond ook makkelijker zijn om in ontspanning te gaan.
We kunnen met een oefening de hond ook gaan leren om zelf voor ontspanning te gaan kiezen. Dit soort “rust” oefeningen komen ook al wel eens voor op de hondenscholen. Hier wordt dikwijls de hond verplicht zonder dat hij/zij zelf kiest om ontspannen te gaan liggen.
Hieronder zal ik een methode (oefening) omschreven die beschreven is door Suzanne Clothier. Hier gaat je hond zelf kiezen of hij/zij ontspannen wil gaan liggen of niet. Uiteindelijke doel is ontspannen liggen.
Heel belangrijk is dat je zelf ontspannen bent. Hierdoor zal het voor je hond ook makkelijker zijn om in ontspanning te gaan.
Ontspanning stap voor stap:
(uit losvast jaargang 42 – nummer 2 2022)
Overtuig jezelf ervan dat je hond in de TLZ (Think & learning zone) is als je begint. De uitgangspositie voor de eerste keer is: je zit comfortabel, de hond is aan een lijn die een lengte heeft waarbij de hond niet achter je schouders kan komen (dan verlies je zicht op je hond). De lijn kun je onder een voet door leiden, expliciet niet om de hond naar beneden te trekken maar om je handen rustig bij het lichaam te kunnen houden zonder druk op de lijn. Houd een hoeveelheid kleine beloningsbrokjes binnen handbereik. In latere fasen kun je in plaats van zitten ook staan, leunen of zelfs liggen.
Stap 1. Neem 10-15 (gemiddeld lekkere) brokjes in de hand en lok de hond rustig en zonder te spreken met een brokje in een liggende houding. NOOIT een commando/cue geven, al is je hond kampioen Obedience. Je maakt niet voortdurend oogcontact met hem gedurende deze oefening maar je negeert hem ook niet: jullie blijven in contact. Als de hond ligt, geef hem dan rustig, één voor één 10 brokjes tussen zijn voorpoten. Als de hond tussendoor opstaat, niets zeggen.
Als hij blijft liggen, geef dan de laatste 5 brokjes stuk voor stuk. Daarna geef je hem vrij en gooi je 2 brokjes vlakbij, maar waarvoor hij op moet staan (je geeft hem dan voldoende lijnruimte daarvoor).
Stap 2. Je herhaalt de handelingen van stap 1 nog 2 à 3 keer. Vaak je zie je dat de hond dan na het vrijgeven en brokjes ophalen uit zichzelf terugkeert in afwachting van een volgende ronde traktaties. Sta zelf ook even op en loop rustig met hem rond.
Dit is ook onderdeel van de oefening: ontspannen, weer iets (rustig) doen en weer ontspannen.
Stap 3. Je begint net zo, maar geeft nu maar enkele brokjes, geen 10, en dan daarna geef je brokjes met langere en wisselende tussenperioden. Als de hond dan opstaat – en dat zal hij waarschijnlijk doen – dan zeg je niets, je doet ook niets bijzonders, je wacht geduldig tot hij weer gaat liggen.
Dan beloon je hem RUSTIG met je stem en met een brokje. Dan geef je hem weer vrij, brokje gooien, zodat hij opstaat, misschien stukje samen lopen … Het idee is dat je hem leert dat ontspannen en weer wat gaan doen een normale afwisseling zijn.
Het idee is dat je hem leert dat ontspannen en weet wat gaan doen een normale afwisseling zijn.
Bij dit alles in de gaten houden dat je graag wilt dat je hond zicht gaat ontspannen. Dus géén enthousiaste beloningen, géén clicker of markeerwoorden (‘yes!’) gebruiken: dit maakt de hond juist actief en alert en zeker niet ontspannen. In Suzanne’s humoristische bewoordingen: ‘Je vertelt de hond: over een paar minuten is er een pub quiz en het antwoord is ‘liggen’.
Dus al zal hij ongetwijfeld andere dingen proberen, op enig moment komt het wel weer bij hem op dat liggen tot iets goeds leidde en probeert hij dat. Hij kiest er op dat moment voor en dat is belangrijk!
Stap 4. Nu ga je gewoon zitten en wacht je tot de hond uit zichzelf gaat liggen. Rustig met je stem (geen markeerwoorden gebruiken) en met een brokje tussen de voorpoten belonen. Blijf rustig zitten en maak de pauze tussen de beloningsbrokjes langer. Als hij op gaat staan doe je niets.
Je kijkt ook niet nadrukkelijk weg, maar je kijkt hem ook niet aan en moedigt hem niet aan: je wacht tot hij uit zichtzelf weer de keuze maakt. Daarom ook géén standaard beloningswoorden: het is niet de bedoeling dat hij doet wat jij hem vraagt en voor zijn gehoorzaamheid beloont wordt; hij moet zelf een keuze maken. En als je met je stem beloont mag je daarin wel je tevredenheid laten blijken (Suzanne: ‘nice work, buddy. Great choice’). En dan de brokjes heel rustig en langzaam geven. Als je zelf ontspannen bent zal je als vanzelf minder vaak en rustig een beloning geven.
Zelfregulatiemoment. Er zal nu meestal een moment komen dat de hond zich gaat vervelen en je (bijvoorbeeld door op te staan en te kwispelen) uitnodigt om iets anders te gaan doen. Als je dan rustig blijft zitten zonder de hond te negeren maar wel zonder oogcontact te maken, is er een goede kans dat de hond in ziet dat er nog even geen actie komt en uit zichtzelf gaat liggen.
Dat is het keuzemoment waarop je wacht. Even daarna geef je hem vrij en ga je even (nog steeds ontspannen) met hem spelen. Als je daarna weer gaat zitten, heb je een goede kans dat de hond dit ook weer doet. Hij herkent de situatie, hij herkent jouw gedrag en hij kiest het gedrag dat je graag van hem ziet.
Hij herkent de situatie,
hij herkent jouw gedrag en hij kiest het gedrag dat je graag van hem ziet
Wil je graag deze oefening en nog meer oefeningen in verband met ontspanning leren, neem dan zeker contact met ons op via het contactformulier.
Kauwen
Kauwen wordt dikwijls vergeten en onderschat. Het is heel belangrijk voor onze jonge pups als de tandjes aan het doorkomen zijn. Bij het wisselen van de tanden en in de puberteit. Tijdens de puberteit zullen ze tijdens het kauwen hun kaakspieren trainen.
Kauwen zorgt voor ontspanning na een zware inspanning. Zorgt voor een uitlaatklep en is gezond voor de tanden. Als het juiste kauwmateriaal aangeboden wordt.
Zorg dat je kauwmateriaal aanbiedt dat aangepast is aan:
- leeftijd van de hond
- mogelijke allergieën
- manier van kauwen (vlug kauwen, grote stukken inslikken,…)
- smaak van de hond
Kauwmateriaal heb je tegenwoordig in alle soorten en gewichten. Er zijn speeltjes die speciaal ontwikkeld zijn als kauwspeeltje, je hebt botten, stokken, snacks,…
Ik ben een grote fan van natuurlijke kauwsnacks. Hier kan je kiezen per diersoort en er zitten geen bewaarmiddelen, kleurstoffen of andere toevoegingen in.
De ene diersoort is mager, de andere is hypoallergeen. Keuze genoeg dus.
Door gebruik te maken van natuurlijke snacks gaat je hond minder vlug last krijgen van zijn maag darm stelsel.
Kauwsnacks blijven snacks die bovenop de maaltijd gegeven worden.
Let er wel mee op ! Het blijven snacks dit als extra gegeven worden bovenop de maaltijd.
Laat je bijstaan door iemand die ervaring heeft met kauwsnacks om te kijken welke snack op die moment het beste bij jouw hond past.
Voor jonge pups begin ik meestal met konijnenoren. Konijn is een magere diersoort. De oren zijn niet al te hard om op te kauwen en zijn zeer geschikt als eerste kennismaking met het kauwen voor pups.
Door kauwsnacks te geven die ze volledig kunnen opeten en waar ze regelmatig een beloning van krijgen, gaat de wil om verder te kauwen vergroten.
Kauwen met regelmatige beloning zet aan tot meer kauwen.
Heeft je hond een voorkeur voor hout? Dan is er ook een leuke, gezonde variant mogelijk.
Olijfboomhout en koffieboomhout zijn houtsoorten die niet splinteren en daarvoor niet schadelijk zijn voor je hond.
De meeste stokken die ze vinden tijdens de wandeling of in de tuin splinteren tijdens het bijten. Hierdoor kan er ernstige schade optreden in het spijsverteringsstelsel.
Met de boven genoemde houtsoorten heb je dit niet voor.
Deze zijn te verkrijgen in natuurwinkels voor honden en binnenkort ook in onze webshop.
Snuffelen
Het belangrijkste zintuig van onze honden is geur. Hun neus is vele malen beter dan onze neus. Ze gebruiken hem ook maar al te graag. Nu werd er vroeger nogal veel verkondigd op de hondenscholen dat als je gaat wandelen met je hond, dat het effectief ook wandelen is.
Er werd geen tijd besteed aan het laten snuffelen, je hond moest aan een korte leiband mee volgen en mocht alleen zijn behoefte doen en daar mee uit.
Ik zou heel graag willen zeggen dat dit verleden tijd is….
Helaas niet… Spijtig genoeg wordt het nog veel verkondigd.
Al maar goed dat niet iedereen het eens met de “oude” methodes. Nu wordt er meer en meer met langere lijnen gewandeld en mogen de honden rustig snuffelen waar en wanneer ze willen.
Voor honden is dit hun manier om hun facebook na te lezen of hun krant grondig te lezen en niet enkel de koppen.
Ze krijgen info over wie er gepasseerd is, welk geslacht, hoe oud, ziek of niet,…
Honden lezen door het snuffelen hun facebook of hun krant van voor naar achter
Hierdoor zijn ze vooral mentaal bezig. Deze mentale bezigheid gaat zorgen voor een ontspanning.
Mentale uitdagingen voor je hond zijn extreem vermoeiend, maar ze vinden die oh zo leuk.
De neus en snuit van de hond bevat ook zo veel bloedvaten en zenuwen dat het wel een heel belangrijk deel van het lichaam moet zijn.
Snuffelen kan op verschillende manieren ingezet worden. Eén manier is hierboven al een beetje omschreven. We gaan de honden tijdens de wandeling meer laten snuffelen.
Wat kan er nog meer?
- ze laten zoeken naar hun voedsel
- snuffelwandelingen doen (nog uitgebreider dan het gewoon snuffelen tijdens de wandeling)
- snuffelspelletjes doen met je hond
- bezoek aan een snuffeltuin
- speuren als aanvulling van de dagelijkse activiteit
Laten werken voor hun eten (zoeken)
Een leuke manier voor je hond zijn favoriete zintuig in te zetten is zijn eten uit te strooien op de gazon. Laat ze snuffelen (zoeken) naar elk brokje.
Om te beginnen zou ik nog vrij dicht bij elkaar leggen. Naarmate je hond het leuk vindt en er goed mee overweg kan, kan je het eten uitstrooien zoals je zou zaaien.
Strooi de korrel uit op de gazon
Dit kan spijtig genoeg wel enkel met brokken gedaan worden.
Geef je je hond vers vlees of natte voeding, dan is er ook een variant mogelijk. Verdeel de voeding in verschillende kommetjes en verstop ze op verschillende plaatsen in de tuin. Begin terug makkelijk en maak het met stappen moeilijker.
Je kan het eten ook in voederballen steken of in speeltjes die speciaal gemaakt zijn voor brokken of nat voer.
Als je hier meer info over wil weten, ben je ook meer dan welkom bij ons.
Snuffelwandeling of snuffari
Tijdens de wandeling je hond laten snuffelen is al een hele goede manier om te zorgen voor meer rust en ontspanning bij je hond.
Bij een snuffari gaan we nog een hele stap verder. We gaan hierbij wandelen met een losse lange lijn van 5m. Het voordeel van deze lijn is dat er nooit spanning op de lijn komt te staan (bij juist gebruik), enkel bij het stoppen van de hond.
De lange lijnen worden tegenwoordig heel populair en verkopen als zoete broodjes. Helaas zijn er nog veel mensen die niet weten hoe ze deze juist dienen te hanteren.
Er zijn verschillende lijnvaardigheden die zorgen voor een ontspannende, aangename wandeling voor jezelf en je hond.
Bij de snuffari gaan we de hond alles laten bepalen tijdens de wandeling.
- tempo (tot op zekere hoogte)
- richting
- stoppen / verder gaan en zelfs terug keren
Verwacht niet dat je op deze manier kilometers zal wandelen. Je hond heeft de mogelijkheid om overal te snuffelen en zolang hij wil. Snuffelen is heel vermoeiend. Na een half u is je hond voldaan en kan je de wandeling wel afronden.
Je leert veel over je hond en over zijn lichaamstaal.
Snuffari zal de band tussen begeleider en hond versterken
Deze manier van wandelen gaat je hond ook meer zelfvertrouwen geven en hij gaat leren (tot op zekere hoogte) zijn eigen problemen op te lossen.
Angstige honden zullen zelfverzekerder worden en zelf bepalen wat wel en niet kan.
De lange lijn kan gebruikt worden om een leuke ontspannen wandeling te doen met je hond.
Ze kan ook ingezet worden met de juiste begeleiding om je hond beter te leren omgaan met andere honden.
Wil je graag leren met een lange lijn op een goede manier te wandelen?
Heeft je hond een probleem met andere honden, fietsers, andere mensen?
Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier.
Snuffelspelletjes
Er zijn verschillende puzzels te koop in de dierenwinkels en online. Deze zijn allemaal leuk om je hond bezig te houden. Ook leuk als hobby om samen met je hond de puzzels op te lossen en bepaalde handelingen aan te leren zodat het puzzelen makkelijker gaat.
In deze blog gaat het vooral over het ontspannen. Ik ga hier vooral één puzzel bespreken waar de honden hun neus dienen te gebruiken en hierdoor ontspannen worden.
Een heel leuke puzzel die hier zeker aan voldoet is de snuffelmat.
De snuffelmat is een leuke puzzel die je in stappen kan aanleren aan je hond en die leuk blijft gedurende het hele leven van je hond.
Snuffelmat is leuk voor pups tot seniors
Je kan er eten in geven of werken met snoep, als je gewoon even tussen door een spelletje wil doen met je hond. De mat is gemaakt van fleece, de meeste honden hebben hier geen schrik van. Hierdoor is het geschikt voor de meeste honden.
Opbouw van de snuffelmat voor honden die het nog nooit gehad hebben:
Stap 1. Neem een portie van het eten van je hond (eventueel de helft van zijn eten). En leg het bovenop de mat. De bovenste korrels kunnen gewoon opgegeten worden. De onderste zullen al wat dieper in de mat verstopt zitten. Hier gaat de hond al wat moeite moeten doen.
Stap 2. Als stap 1 zonder problemen gaat kan je de korrels al wat dieper in de mat stoppen. Ik zou nog steeds maar een deel van de maaltijd nemen. De rest van de maaltijd kan je nog in een gewone kom geven.
Stap 3. Als je hond het geweldig vind en graag snuffelt in de mat, kan je de hele portie in de mat doen. Bereid de mat voor op tafel en geef ze dan aan je hond.
Let op !
- Blijf steeds bij je hond bij het geven van de snuffelmat
- Voorzie steeds vers drinkwater (snuffelen droogt de neus uit)
- Na 3 korte pauzes neem je de mat weg
- Bij tekenen van vernieling stop je onmiddellijk met de mat
Korte pauzes
- Als je hond even opkijkt en terug begint te snuffelen
- Hij gaat drinken en komt terug
- Loopt weg en komt terug
Als je deze zaken ziet kort achter elkaar (3 korte pauzes) dan neem je de snuffelmat weg. Dit doe je door snoepjes naast de mat te leggen en de hond af te leiden en dan de mat weg te nemen.
Ook als de mat nog niet leeg is.
Sommige honden kennen hun eigen grens niet en blijven doorgaan. Dan stop je bij tekenen van vermoeidheid. Rode ogen, doorhangend lichaam,…
Er zijn uiteraard nog meer mogelijkheden buiten de snuffelmat. Tijdens de lessen worden hier nog meerdere voorbeelden van aangehaald.
Wil je graag meer weten over snuffelspelletjes en puzzels, neem dan zeker contact op met ons via het contactformulier.
Snuffeltuin
De snuffeltuin is minder bekend in België. Het is een afgesloten stuk grond waar alle zintuigen van de hond geprikkeld worden. De hond mag hier vrij rondlopen en alles ontdekken, terwijl de begeleider(s) rustig meegenieten vanop een afstand.
Na een half uurtje snuffelen is de hond meestal voldaan en gaat hij ontspannen naar huis.
Meer uitleg over de snuffeltuin vind je hier.
Op deze website vind je meer snuffeltuinen in België , Nederland en Griekenland. Het concept is zeer bekend in Nederland, Engeland en andere delen van Europa. Stilaan beginnen er meer plaatsen te komen in België.
Het is een gezondere plaats om je hond tot rust te laten komen dan de vele hondenlosloopweiden.
Genieten van je hond terwijl hij / zij rustig alles ontdekt en onderzoekt, zorgt voor ontspanning bij niet alleen de honden maar ook bij de begeleiders.
De snuffeltuin van Dogs & dreams kan geboekt worden via het contactformulier. Kies welke formule en kom samen genieten van de rust.
Speuren
Speuren is een hele leuke activiteit die je met je hond kan doen. Met de juiste begeleiding kan je van je hond een echte speurneus maken. Er zijn verschillende takken in het speuren van mantrailing tot detectie en nog veel andere mogelijkheden.
Binnenkort zullen hier bij Dogs & dreams workshops en lessenreeksen mantrailing aangeboden worden.
Mocht je hier interesse in hebben, houd dan zeker onze kalender pagina in de gaten.