5 Wintertips en meer voor honden
Het is nog zo leuk buiten spelen en rondlopen in de winter. Zeker als er sneeuw ligt. Voor de meeste honden een paradijs op aarde !! Maar toch moeten we oppassen met al deze pret en een aantal dingen in het oog houden.
In deze blog volgen enkele tips om het paradijs op aarde niet in een hel te laten veranderen.

1. In de wintermaanden hebben de poten van honden extra aandacht nodig.
De eeltkussentjes zullen eerder beschadigen, omdat ze door de kou minder veerkrachtig zijn. Strooizout kan de voetzolen van uw hond ook behoorlijk irriteren en zo een ontsteking veroorzaken. Verwondingen kunnen voorkomen door scherp ijs, afgescheurde nagels door harde, bevroren ondergrond.
TIPS:
- Spoel de hondenpoten na een winterse wandeling even met water af om de resten van het strooizout te verwijderen. Droog de poten ook goed af !!
- Smeer bij eventuele wondjes de voetzooltjes in met vaseline (dit kan ook preventief gebeuren). Hierdoor worden de wondjes gedicht en zullen de zooltjes verharden.
- Houd de nagels kort, zo beperk je de kans op afscheuren.
2. Bevroren rivieren en vijvers
“Kijk de rivier (of vijver,…) is bevroren” nu kan ik erover lopen denkt de hond in zichzelf. Hoe leuk is dat niet.
Het probleem is dat ijs ongelooflijk glad is, waardoor ze in spagaat terecht kunnen komen. Ernstige blessures van pezen en spieren kunnen het gevolg zijn.
Honden zijn zelf niet in staat om te beoordelen of het ijs betrouwbaar is of niet. Met alle gevolgen van dien.
TIP:
- Probeer uw hond van het ijs te houden. De gevolgen kunnen erger zijn dan men denkt.

3. Let op met wat ze eten
Laat honden geen sneeuw eten, dit is erg slecht voor hun maag. Ook het drinken van veel ijskoud water kan levensbedreigend zijn. (Gevolgen een maagkanteling of minder erg maar heel vervelend ernstige diarree).
Hou honden weg van alle antivriesmiddelen en ruim elke vlek met antivries direct op! Honden zijn er dol op en de kleinste hoeveelheid kan al dodelijke gevolgen hebben.
4. Negatieve temperaturen
Laat honden die gewoon zijn van binnen te vertoeven niet onbeheerd buiten als de temperatuur onder het vriespunt gaat zakken.
De vacht van de hond moet stelselmatig aangepast worden aan de lagere temperaturen (dikkere wintervacht). Ook de voetkussentjes hebben tijd nodig om te verdikken zodat ze bestand zijn tegen vriesweer.
TIPS:
- Laat u hond gedurende het gehele jaar geregeld buiten zodat hij zich kan aanpassen aan mogelijke temperatuursverschillen.
- Laat een hond die gewoon is om binnen te wonen bij vriesweer maar gedurende korte periodes en onder toezicht buiten. Dit om eventuele onderkoeling te voorkomen (zie verder).
Kortharige rassen (Greyhounds, Dobermans, Boxers, Boston Terriërs,…)kunnen beter niet buiten gaan zonder bescherming (jas, sweater) indien het te koud is, behalve als het enkel is om hun behoeften te doen.
Kleinere hondensoorten met kort haar (Chihuahua, Pinchers, sommige Teckels) zijn bijzonder gevoelig voor de koude en kunnen in extreme temperaturen beter niet al te grote buiteninspanningen leveren.
Honden met lagere haren op de poten ontwikkelen gemakkelijk ijsballen tussen de tenen.
TIP:
- Knip de haren van de poten een stuk korter. Daarna kun je de haren met vaseline, kookolie of een speciale spray insmeren om ze te beschermen. Olie gaat voorkomen dat de ijsballen gaan vastklitten.
Let wel op!
Gebruik voor het insmeren van de poten eetbare olie. Honden zullen na de wandeling hun poten aflikken.

5. Dagelijkse maaltijd
Vele dieren zijn in de winterperiode minder actief en hebben dus minder calorieën nodig dan in warmere maanden. Pas het dieet van je hond aan in de winter om overgewicht te voorkomen. Als je hond veel buiten zit en zelfs buiten slaapt dan kan het misschien WEL beter zijn om hem meer eten te geven. Dit om een vetlaag aan te leggen tegen de koude.
(Consulteer hierbij wel best een dierenarts)
Onderkoeling bij honden
Onderkoeling kan zich voordoen als een hond bij abnormaal koud en winderig weer te lang buiten is. Honden raken niet snel onderkoeld. Maar na een lange zwempartij in ijskoud water of langdurig met zijn buik in de sneeuw liggen kan het toch gebeuren. Zeker als de hond geen dikke vacht heeft. Plaatselijke bevriezing treed dan vaak op aan de weinig beschermde delen, zoals bijvoorbeeld de voetkussentjes of de oor randen.
De symptomen van onderkoeling zijn niet zo duidelijk. Je hond kan gaan rillen maar dat hoeft niet. Dus neem het zekere voor het onzekere.
Bij onderkoeling reageert het lichaam door het samentrekken van de kleine haarvaatjes in de huid (voorkomen extra warmteverlies), dus roze huid wordt wit.
Wat te doen bij onderkoeling?
- Wrijf hem zo snel mogelijk droog met een handdoek als je die hebt en gebruik anders een kledingstuk van jezelf. Bij deze temperaturen heb je toch een jas aan.
- Wikkel hem ergens in om hem warm te houden en neem zo snel mogelijk zijn temperatuur op. Is deze lager dan 37°C ga dan zo snel mogelijk naar een dierenarts. Is de temperatuur 37°C houd je hond dan warm door hem in een deken te wikkelen maar leg hem niet bij de verwarming. Na een uurtje of twee is hij waarschijnlijk al weer opgeknapt.
- Vooral niet te snel of teveel warmte toevoeren;
- De hond zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen, zeker ter controle.
Hoe voorkom je onderkoeling?
Zorg ervoor dat je hond fit genoeg is om mee te gaan als je lange wandelingen wilt maken en laat hem niet te lang in de sneeuw liggen. Neem desnoods iets mee waar je hond op kan liggen om te rusten.
kun je misschien overwegen om je hond een jas aan te doen.
Bevriezingsverschijnselen
Bevriezingsverschijnselen treden meestal aan de extremiteiten op, vooral bij zeer lage temperaturen in samenhang met sterke wind. Onderzoek in dit geval de voeten, oren en staart. Ze kunnen bleek zijn of koud en ongevoelig.
Wat te doen bij bevriezing?
- Wrijf de hond voorzichtig met een handdoek warm.
- Verwarm vervolgens de bevroren lichaamsdelen met lauw water van 32°C. De ledematen moeten binnen de tien minuten zijn ontdooid, waarbij de huid er rood mag uitzien.
- Houd de hond warm tot de dierenarts verdere hulp kan bieden.
