De parasietenjungle bij de hond

Verschillende parasieten kunnen het leven van onze hond serieus irriteren. Sommige kunnen zelfs ziektes overbrengen. De meest voorkomende en bekende parasieten zijn:
Wormen, vlooien, zandvliegen, muggen, teken.

Laten we eens van dichtbij gaan kijken wie deze kleine beestjes zijn, wat ze doen en vooral wat we er tegen kunnen doen in deze blogpost.

Wormen

Er bestaan 2 verschillende soorten van wormen die kunnen voor komen bij onze hond nl.: rondwormen en lintwormen.

Rondwormen

Rondwormen danken hun naam aan hun vorm.

Besmetting?

Een hond snuffelt, wroet en graaft graag. Als één van deze plaatsen waar de hond komt besmet is door wormeitjes , krijgt hij er automatisch een paar op zijn poten, snuit vacht of neus. Even likken en het kwaad is geschied.
Prooien (muizen, vogels,…) kunnen ook besmet zijn met wormeieren. Deze prooien fungeren als tussengastheer. Het prooidier zal geen last hebben van de wormen. De wormen zullen niet verder ontwikkelen in het lichaam van de prooi. Ongeveer drie weken na het eten van zo’n prooi zullen er in het darmkanaal van de hond volwassen rondwormen aangetroffen worden.

De verdere ontwikkeling van deze wormen doet niet zo veel ter zake. Wat nog wel belangrijk is, is dat een teef de wormen ook al VOOR de geboorte doorgeeft aan haar pups via de baarmoeder.

Hoe herkent men een rondwormbesmetting?

  • Meestal merkt men niets. Bij een ernstige besmetting kunnen ze te zien zijn in uitwerpselen of in braaksel.
  • Besmetting bij pups komt zeer vaak voor en kan dodelijk zijn. Tijdens de eerste week duidt een ernstige hoest op een besmetting. Bij de tweede en derde week kan men wormen zien in de uitwerpselen.
  • Typisch voor jonge honden: opgezette buik en doffe vacht.
  • Verminderde weerstand tegen ziekten.
  • Soms diarree of juist verstopping.
  • Dikwijls bloedarmoede.

Kunnen rondwormen gevaarlijk zijn voor de mens?

Absoluut! Kinderen die met de honden spelen of in contact komen met dierlijke uitwerpselen (in zandbakken, publieke parken en speeltuinen) kunnen besmet geraken.
Bij mensen ontwikkelen de rondwormeieren zich niet tot volwassen wormen. De larven gaan de darmwand doorboren en verspreiden zich via de bloedbaan in het lichaam waar ze kleine ontstekingen veroorzaken. Hierdoor kunnen verschillende organen aangetast worden.

Wat kunnen we hier tegen doen?

Dek de zandbak af zodat dieren hierin hun behoeften niet meer kunnen doen. Zorg ervoor dat de handen steeds gewassen worden na het werken of spelen in de tuin. En last but not least verwijder de uitwerpselen van de hond op de gazon zo vlug mogelijk. Rondwormeieren hebben ongeveer twee weken nodig om besmettelijk te worden.

cyclus van een worm

Lintwormen

Lintwormen leven in de darm van onze hond. Ze bestaan uit een kop, en hals en een groot aantal schakels die gevuld zijn met eitjes.

Besmetting?

De schakels die gevuld zijn met eitjes zijn te vinden in de uitwerpselen of op de vacht van onze hond. Deze worden opgenomen door een ander dier (een “tussengastheer”) zoals vlooien, muizen en konijnen. Hierin zullen de eitjes zich ontwikkelen tot lintwormlarven.
Door de tussengastheer op te eten, wordt onze hond besmet. De larven komen vrij in de darm en ontwikkelen zich tot volwassen lintwormen.

Hoe herkent men een lintworminfectie?

  • Gewichtsverlies
  • Doffe vacht
  • Minder weerstand tegen ziekten
  • Lintwormschakels (vergelijkbaar met een rijstkorrel) bevinden zich in de uitwerpselen en op de vacht.

Zijn lintwormen gevaarlijk voor de mens?

De lintworm die wordt overgedragen door de vlo, is besmettelijk maar niet echt gevaarlijk. Hij kan hooguit aanleiding geven tot lichte buikklachten. De vossenlintworm daarentegen levert een ernstig gevaar voor de mens. Deze veroorzaakt een kankerachtig gezwel in onder meer de lever. (Deze lintworm komt in de Belgische Ardennen en elders in Europa voor).
De mens kan besmet geraken door in aanraking te komen met besmette dieren (honden, vossen,…) of door het eten van bezoedelde bosbessen.

Hartwormen

Hartwormen komen niet voor in ons land waar wel in warmere landen. Ga daarom voor je op reis vertrekt met je hond zeker eens langs bij je dierenarts.

Vlooien

De meest voorkomende parasiet bij onze hond. Dit insect voedt zich met het bloed van de hond en legt honderden eitjes per dag.
Vlooienbeten veroozaken erge jeuk en door het krabben kunnen ernstige letsels ontstaan. Bovendien kunnen deze insecten (zoals hierboven vermeld) er voor zorgen dat uw hond besmet wordt met de lintworm.

Wanneer de vlo voldaan is zal het eitjes beginnen te leggen. Een deel ervan blijven in de vacht van de hond zitten en de rest vallen op de grond (voor elke vlo op de hond zijn er 20 keer zoveel vlooieneieren en larven in de directe omgeving). Vooral de plaatsen waar de hond slaapt of graag vertoeft worden besmet.

Wat kunnen we hier nu tegen beginnen?

  • Behandel uw hond het hele jaar door preventief tegen vlooien.
  • Reinig regelmatig de omgeving (stofzuigen, dweilen,…) om een vlooienexplosie in huis te voorkomen
  • Heb je echt te maken met vlooien behandel dan niet alleen je hond maar ook de omgeving.
cyclus vlo

Weetjes

  • Een vlo is 1 – 3 mm groot
  • Een vlo heeft zulke sterke achterpoten dat ze meer dan 100 keer de eigen lengte kan springen
  • Een vlo leeft ongeveer 100 dagen en legt tot 50 eitjes per dag
  • Niet de vlo maar de eitjes en de larven zorgen voor een nieuwe besmetting
  • Vlooien springen niet van dier naar dier, een besmetting komt steeds uit de omgeving (huis of tuin)
  • Vlooien kunnen resistent worden aan bestijdingsmiddelen die reeds lang bestaan.

Zandvliegen

Zandvliegen kunnen Leichmaniose veroorzaken.
Het zijn kleine mugjes die geluidloos vliegen en leven in:

  • landelijke en rotsachtige gebieden
  • bosrijke omgevingen, parken en tuinen
zandvlieg

Deze zandvliegjes zijn het meest actief tijdens zachte, windstille nachten vanaf de lente tot de herfst.
De besmetting met leishmaniose gebeurt door de parasiet Leishmania, die in warme gebieden voorkomt (vb. Zuid-Europa).

De algemene toestand van de hond gaat achteruit daar deze slepende ziekte. De symptomen variëren over huidproblemen, neusbloedingen, oogproblemen, vermageren en onregelmatige koortsaanvallen… Het is een ernstige ziekte die op lange termijn fataal kan aflopen. (Risico op zoönose)

Deze diertjes kunnen ernstige gevolgen hebben voor je hond, da daarom zeker eens langs bij de dierenarts alvorens je op vakantie vertrekt met je viervoeter naar Zuid-Europa.

Muggen

Muggen kunnen Dirofilariose (= hartworm) overdragen naar de hond.
Het zijn vooral de vrouwelijk muggen die tijdens hun bloedname (vooral ‘s avonds en ‘s nachts) deze ziekte kunnen overbrengen. Van de lente tot de herfst loopt de hond het meeste risico.

mug

De ziekte wordt veroorzaakt door de worm Dirofilaria immitis, die in warme gebieden voorkomt (vb. Zuid-Europa). De symptomen zijn weinig karakteristiek. Bij de meest voorkomende vorm komt de worm in het hart en de longslagader terecht en veroorzaakt zo de hartwormziekte (ademnood, vermoeidheid, hartproblemen). (Kan leiden tot een zoönose)

Zoals bij de zandvliegen zou ik iedereen die naar het warme zuiden wil gaan met zijn hond willen aanraden om eerst langs de dierenarts te passeren.

Teken

cyclus teek

Teken zijn géén insecten maar behoren tot de groep van de mijten en spinnen. Ze hebben 8 poten in het volwassen stadium. Ze kunnen niet vliegen en kunnen zich dus enkel verplaatsen door zelf te kruipen of zich vast te hechten aan dieren en zich verderop opnieuw op de grond te laten vallen.

Teken komen voor in bossen en andere plaatsen met lage begroeiing en hoge luchtvochtigheid (hoog gras, struikgewas, weelderige parken,…) waar warmbloedige dieren van nature voorbij komen.
Ze kruipen in de lage begroeiing omhoog (top van grassprieten of lagere takken in struiken) en wachten daar tot mens of dier passeert om zich vast te klampen. Enkel als de teek rechtstreeks op de huid terecht komt, zal hij zich vastzetten en vervolgens bloed opzuigen.

Teken houden geen winterslaap en zijn dus het gehele jaar door actief. Piekperiodes van activiteit zijn wel de warmere maanden van het jaar!
De teek kan verschillende ziekten overdragen op onze hond. De overdracht gebeurt tijdens de bloedmaaltijd.

  • Ziekte van Lyme
  • Babesiose
  • Ehrlichiose
  • Anaplasmose

Ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi, die in heel Europa voorkomt. Moeilijke diagnose: er zijn weinig typische ziektesymptomen. Mogelijke evolutie: verlies van eetlust, plotse koorts, gezwollen lymfeklieren en arthritis (risico op zoönose).

Barbesiose wordt veroorzaakt door de parasiet Babesia vanis, die in warme gebieden voorkomt (Zuid-Europa). Ernstige aandoening, vaak fataal. Vaak voorkomende symptomen: plotse sufheid, erge en plotse koorts, verlies van eetlust, donker gekleurde urine…

Ehrlichiose en Anaplasmose worden veroorzaakt door de bacterie Babesia canis (in Zuid-Europa) of door de bacterie Anaplasma phagocytophylum (in Noord-West Europa) E. canis is een parasiet van het bloed en diverse cellen. Symptomen: hoge koorts, neusbloedingen, blekeslijmvliezen, bloedingen,…
A. phagocytophylum: Symptomen: sufheid, plotse hevige koorts, verlies van eetlust, manken en neurologische problemen.

Om een teek te verwijderen zijn er op de markt verschillende tangetjes en pincetten verkrijgbaar. Allemaal met hun eigen voor- en nadelen.
Mijn voorkeur gaat uit naar de haakjes. Hiermee kan je het haakje onder de teek zetten en de teek in zijn geheel door een draaiende beweging makkelijk verwijderen. Zonder veel moeite. Bij aankoop van deze haakjes krijg je altijd 2 verschillende maten. Simpel in gebruik en geen risico dat de teek platgeduwd wordt.
Deze haakjes zijn verkrijgbaar in onze webshop.

Tekentang

Zoönose ??

Bij verschillende ziekten staat het woord zoönose vermeld. Dit wil zeggen dat die ziekte een ziekte is die kan overgedragen worden van dier op mens.
Voor al deze ziekten en aandoeningen weet de dierenarts wel raad. Er zijn verschillende producten op de markt die je viervoeter beschermen tegen deze verschrikkelijke ziekten. Wees dus voorzichtig en gewaarschuwd. Wat je ook doet ga zeker op tijd naar de dierenarts.

JE KAN BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN !!