Durf te kijken naar je hond
Honden vertellen ons veel met hun lichaam. Het zijn non verbale dieren die toch veel overbrengen. Naast de lichaamstaal zijn er nog veel zaken die je kan aanwenden om te kijken hoe het gesteld is met je hond.
Lees meer in deze blogpost.
Onze golden retriever Myla
Ik zou even willen beginnen met het verhaal van onze oudste golden retriever Myla. Ze gaat naar de gezegende leeftijd van 10 jaar ondertussen.
Een hele tijd geleden toen ze nog veel jonger was, merkte ik iets aan haar dat ik niet kon verklaren. Door de goede band die ik met haar heb, werd ik gefascineerd door wat het zou kunnen zijn.
Verschillende onderzoeken werden gedaan bij de dierenarts maar niets kon een resultaat geven voor hetgeen ik aan haar zag en bij haar voelde.
Uiteindelijk heeft een vriendin van ons de gegevens doorgestuurd van een dierenarts/acupuncturist. Met een klein hartje heb ik voor de eerste keer een afspraak gemaakt. Helemaal niet wetende wat ik mocht verwachten.
Ik deed mijn verhaal bij haar en wat ik bij Myla voelde en zag. Mij leek het alsof Myla de hele tijd depressief door het leven ging.
Na een grondige anamnese werd er een meer logische uitleg gegeven aan mijn gevoel.
Het bleek dat Myla helemaal niet depressief was, maar wel ongelukkig (milt energie niet goed,…). Dit klopte om de één of andere manier voor mij. Ze werd behandeld en een paar dagen later zagen we een immens verschil in de blik van Myla en in haar energie.
Met één behandeling was het niet opgelost natuurlijk, maar na een aantal behandelingen hadden we terug een vrolijke jonge hond.
Uiteindelijk bleek er nog meer aan de hand te zijn. Haar voeding werd drastisch aangepast en nu mits regelmatige controles bij de accupunctuur is ze een vrolijke senior.
Honden kunnen niet zoals mensen zeggen of er iets scheelt. Vaak moeten we voort gaan op duidelijke signalen zoals niet eten, veel drinken, diarree, manken,…
Signalen waar de dierenarts zijn anamnese (vooronderzoek) moet op baseren om een diagnose te kunnen stellen.
Er zijn nog een aantal andere dingen waar we naar kunnen kijken. Zo kunnen we de dierenarts nog een handje helpen in het stellen van een diagnose.
Ogen
Een goede indicatie waar dikwijls niet naar gekeken wordt zijn de ogen of het aangezicht in algemeen. Gezonde honden hebben een heldere, open blik.
De tijd dat emoties enkel iets was voor ons mensen en voor primaten ligt gelukkig achter ons.
Zie je bij je hond een andere blik, kan dit verschillende oorzaken hebben.
Als je je hond goed kent kan je het verschil goed waarnemen in de blik van de ogen.
Honden kunnen pijn hebben, ongelukkig zijn, depressief zijn, moe zijn,…
Dit alles kan je zien in de ogen van je hond. De verschillende emoties hebben we natuurlijk het raden naar, omdat we onze menselijke emoties projecteren op onze honden. Hierdoor denken we dikwijls dat onze honden bv. depressief zijn.
De tijd dat emoties enkel iets was voor ons mensen en voor de primaten ligt gelukkig achter ons. Er zijn ondertussen verschillende emoties vastgelegd bij andere dieren zoals honden.
Je kan wel zien of je hond zich goed voelt of niet.
Vacht
Algemene conditie
Gezonde vacht is mooi glanzend. Tenzij je hond gecastreerd of gesteriliseerd is, dan kan deze doffer en gekrulder zijn.
Aan de vacht kan je wel veel aflezen over de algemene gezondheid van je hond. Is de hond ineens doffer geworden? Vertoont de vacht ineens lichtere vlekken of donkere vlekken? Is er ineens (buiten de normale rui periodes) veel haar uitval? Zijn er veel pelletjes te zien in de vacht?
Plotse haaruitval en schilfers kunnen een teken zijn van overmatige stress. Dit is niet altijd een teken van ziekte. Houd hier zeker rekening mee.
Door dit in het oog te houden, kan je ook wel nagaan of je hond in bepaalde situaties overmatige stress ervaart.
Plotse haaruitval en schilfers kunnen een teken zijn van overmatige stress.
Kale plekken kunnen ook verschillende oorzaken hebben. Ziekte, parasiet, wonde,… Zie je niet direct een trauma en wordt de plek groter, neem dan zeker contact op met je dierenarts.
Stand van de haren
Een ander punt dat je in het oog kan houden ivm de vacht is de ligging van de haren.
Zie je plaatsen op het lichaam waar zich weerborstels vertonen of waar de haren anders staan dan normaal, houd dit zeker in het oog. Die plaatsen kunnen wijzen op mogelijke spierspanning, facia spanning, blokkades in de gewrichten, slechte werking van een bepaald orgaan,…
Mijn kleine meid Peppa heeft niet graag dat er foto’s genomen worden van haar. 🙂
Op de rechtste foto zie je een voorbeeld van een weerborstel op haar rug. Dit is niet gewoon even weg te borstelen. Dit gaat ook niet zo maar weg. Aangezien het mijn eigen hond is weet ik waar het probleem ligt. Haar rug en heupen zijn heel stijf, vandaar dat we dikwijls dit soort van weerborstels kunnen zien.
Zij heeft zelfs al eens een hele rug weerborstels gehad.
Door het fantastische werk van osteopathie en fysiotherapie is dit al veel beter.
Let wel !
Bij een Rodesian Ridgeback staan de haren op de rug in de andere richting. Dit is raseigen.
Temperatuurverschillen
Door rustig over het lichaam van je hond te strelen kan je soms warmere of koudere plekken voelen. Dit wil niet altijd iets zeggen. Als het buiten koud is zullen de oren bv. koud aanvoelen, wat normaal is.
Maar als je over de voorpoten streelt en je voelt dat de pols op de ene poot warmer is dan bij de andere poot. Dan kan dit wel op een mogelijke overbelasting duiden. Zeker iets om in het oog te houden de dagen erna.
Hetzelfde kan je doen op de rug van je hond. Vaak worden er warmere plekken gevoeld juist achter de schedel, ter hoogte van de schouders en ter hoogte van de heupen. Deze plekken zijn plaatsen waar stress zich ophoopt. Dit geeft warmte af. Net zoals bij de mens zet stress zich vast in de nek en op de schouders. Bij de hond is er nog een extra plaats, ter hoogte van de heupen.
Gangwerk (stappen, draf, galop)
Een getraind oog kan direct zien dat je hond ergens mankt en ook direct aan welke poot. Dit is niet zo eenvoudig om dit zo ineens zelf te gaan beschrijven.
Maar er zijn zeker wel kenmerken die je kan herkennen.
Heeft je hond zwakte in de poten (zakt hij/zij door de poten), worden de poten niet meer gebruikt of zie je bij stilstaan bv. dat een bepaalde poot ontlast wordt?
Neem dan zeker eens contact op met je dierenarts, fysiotherapeut of osteopaat.
Diegene die meer kennen van het gangwerk van honden kunnen nog verder gaan onderzoeken. Heeft de hond telgang, worden de poot raar geplaatst (gedraaid,…),…
Deze zaken kunnen allemaal helpen bij de dierenarts om een duidelijker beeld te kunnen maken van het eigenlijke probleem.
Je kan ook altijd proberen om foto’s te nemen van de neutrale houding van je hond. Dit wil zeggen als je hond gewoon staat.
Bij het neutrale staan, kan je al veel zien aan hoe de staart hangt. Hangt deze gewoon recht naar beneden dan worden de twee poten gelijkmatig belast.
Bekijk de foto’s en zie hoe je hond staat, is er een poot die ontlast wordt of niet?
Staan de poten mooi recht of draaien ze naar binnen, of juist naar buiten? (Houd hierbij ook zeker rekening met ras eigenschappen).
Hierboven zie je verschillende foto’s van 3 verschillende honden. Van links naar rechts:
- Peppa, Golden Retriever
Voorpoten mooi gebouwd en gelijke belasting op de poten. - Myla, Golden Retriever
Achterpoten staan mooi uit elkaar op 1 lijn. De staart hangt mooi in het midden tussen de poten. Gelijke belasting op de achterpoten. - Krasna, Tsjecho-Slovaakse Wolshond
Achterpoten normaal gevormd. De staart hangt naar links. Bij onderzoek blijkt inderdaad dat zij haar rechtste achterpoot ontlast. Hier is verder onderzoek bij nodig.
Besluit
Zoals de titel het omschrijft. “Durf naar je hond te kijken!”
Wacht niet tot de signalen zo duidelijk zijn dat je hond begint te manken of niet meer recht kan komen uit zijn mand. Bekijk je hond en probeer in te schatten hoe hij/zij zich voelt.
De tips die beschreven staan in het artikel kunnen door iedereen gehanteerd worden en vragen niet veel moeite.
Durf ook eens buiten de klassieke dierengeneeskunde te gaan kijken. Fysiotherapie, osteopathie, accupunctuur kunnen geweldige zaken verrichten. Zeker ook als aanvulling op de klassieke dierengeneeskunde.
Wil je meer weten over deze alternatieve geneeswijzen?
Neem dan zeker hier een kijkje.