Een hond is geen kant-en-klaar bouwpakket

Te vaak krijg ik klanten die denken dat een hond een kant-en-klaar pakket is dat gewoon dient geactiveerd te worden op een bepaalde leeftijd. Helaas is een hond geen bouwpakket dat met een handleiding in elkaar kan gestoken worden. Om zo een perfecte hond te krijgen. Lees meer in deze blogpost.

Een hond is geen bouwpakket dat je gewoon in elkaar moet zetten zonder veel moeite.

Een jonge pup is een ongeschreven blad. Er staan enkel lijnen op dat je kan zien dat het effectief over een hond gaat. Ok dit is mss heel kort door de bocht, maar daar komt het min of meer op neer.
De lijnen kan je zien als het genetische deel dat ze meegekregen hebben van moeder en vader.

Je gaat zelf als begeleider van je hond samen met je gezin aan de slag moeten gaan om van deze lege kleurplaat een leuke, mooie, aangename viervoeter te maken. Je gaat samen met je pup op ontdekking gaan en dingen leren.

Er zullen zeker momenten komen dat je eens buiten de lijntjes kleurt of zelfs de verkeerde kleur gebruikt. Dit hoort allemaal bij het leerproces en kan allemaal verholpen worden.

ongeschreven blad (enkel het genetische is zichtbaar)

Je pup heeft begeleiding nodig, op zichzelf gaat hij niet – om in het thema te blijven – mooi ingekleurd geraken. Ze hebben ook grenzen nodig, anders gaat er veel buiten de lijnen gekleurd worden, met alle gevolgen van dien.

Spijtig genoeg leven wij momenteel in een heel hectische samenleving. De verwachtingen zijn hoog en iedereen heeft het druk, druk, druk. De tijd die nodig is om een pup tot een gebalanceerde volwassen hond om te vormen kan er helaas niet altijd in geïnvesteerd worden. (Hier zou je op voorhand al bij stil moeten gestaan hebben. Bij het overwegen of de aanschaf van een hond wel een goede keuze is binnen jullie gezin.)
Vaak wordt er ook gedacht dat je hond zoals een kind zelf maar zaken moet kunnen op bepaalde leeftijden. Dit is helaas niet zo voor alle zaken.
Laat je je pup maar gewoon zijn gangen gaan dan gebeuren er rare dingen. De pups gaan probleemgedrag vertonen zoals ze het dan zo mooi verwoorden.

Een gedrag is pas een probleem als je het zelf als een probleem gaat aanzien.

Dit is anders voor iedereen.

Elk gedrag dat je pup vertoont is op zich natuurlijk gedrag. Maar door het niet juist begeleiden of het niet juist interpreteren van de lichaamstaal van je pup kan dit tot een probleem worden voor sommige mensen. Voldoe je niet aan de noden van je pup, dan kan er een gedrag ontstaan dat “normaal” is voor de pup maar voor het gezin als probleem wordt aanzien. Is dit een probleem, helemaal niet, je pup heeft gewoon nood aan iets…

Even terug over de grenzen geven aan je pup. Als je niet voldoende grenzen geeft en niet de nodige tijd kan geven aan goede opvoeding dan krijg je een slecht ingekleurde tekening.

mooi gekleurde tekeningen van een kind (bron: internet)

Zijn deze tekeningen hierboven fout? Neen helemaal niet, maar je pup gaat zelf zijn grenzen niet kennen en gaat zijn eigen zin maar doen.
Kinderen moeten ook leren om binnen de lijntjes te kleuren. Dit kunnen zij ook niet ineens vanzelf. Er is ook de nodige begeleiding voor nodig. Je stuurt je kind van 4 jaar ook niet ineens naar de universiteit. Dat heeft tijd en begeleiding nodig om tot dat bepaalde doel te komen.

Het is niet zo dat een pup op een bepaalde leeftijd ineens bepaalde zaken kan van zichzelf. Hij/ zij gaat niet ineens luisteren omdat hij 4 maanden oud is. Hiervoor is begeleiding nodig.

Kinderen worden ook niet van kleins af naar de universiteit gestuurd. Waarom zouden we dit dan verwachten van onze pups?

Met het nodige geduld en de nodige begeleiding zal je met een goede band veel kunnen bereiken met je pup. Op deze manier zal je van je pup veel kunnen vragen en zal je ook veel terug krijgen.

(Bij)leren kan je altijd aan je pup. Overhaast je niet omdat je buurman zijn hond op dezelfde leeftijd al veel verder staat of stond.
Luister niet naar de heroïsche verhalen van mensen die verkondigen dat je pup op 6 maanden al perfect dient te luisteren. Volg samen met je pup je eigen pad en maak er een mooie tekening van. Die uiteindelijk nog altijd in detail kan aangepast worden.

ingekleurde hond

Conclusie

Een puppy is een deel van het gezin en vraagt de nodige aandacht en begeleiding. Zorg ervoor dat je deze kan geven alvorens je aan een mogelijke aanschaf begint.

Er bestaat niet zo iets als een kinderhond, een Einsteinhond,… Als je enkel voor een hond kiest omdat je kinderen je de oren van het hoofd zagen en je staat er als ouders niet achter. Koop dan een pluchen hond en begin aub niet aan een puppy of rescue.

“Je pup is geen opwindspeeltje” is een boek van Joke Monteny die over hetzelfde onderwerp handelt. Het is zeker een aanrader voor diegene die voor de eerste keer een puppy in huis willen halen of er over aan het nadenken zijn.

Dogs & dreams