Help mijn hond is nog niet zindelijk…

Een uitspraak waar ik als hondentrainer heel dikwijls mee te maken krijg. Hoe kan je ervoor zorgen dat je pup / hond zindelijk wordt en wat is realistisch naar zindelijkheid toe?
In volgende blog vertel ik jullie er alles over.

De puppy lijkt schuldig te zien, maar dit is niet zo. Meer hierover in de blog.

Puppy’s en zindelijkheid

Jonge pups kunnen nu eenmaal niet hun behoeften ophouden voor langere tijd ! Oef het is er uit…
Iets wat voor veel mensen misschien als een verassing zou komen, maar ze kunnen het helaas lichamelijk en psychisch nog niet. Het is een proces dat aangeleerd wordt en stilaan beter wordt. Ze kunnen dit trainen en uiteindelijk lukt het voor langere tijd.
Ga ik uiteindelijk zeggen dat je hond 8u of langer zijn behoeften kan ophouden? Ze kunnen dat, maar gezond is iets anders. Ik zou het ook niet echt aanraden.

Op de leeftijd van 8 maanden zouden pups volledig in staat zijn om volledige controle te hebben over hun blaas en sluitspier. Dit is inderdaad een hele periode. Hiervoor kunnen nog verschillende accidenten gebeuren. Ze zullen normaal gezien wel minder en minder voorkomen. Maar ze zijn nog mogelijk.

Hoe kan ik zindelijkheid trainen bij mijn pup?

Het principe is vrij simpel. Na elke interactie met de pup laat je hem buiten. Of na elke activiteit die je pup gedaan heeft:

  • na het slapen
  • na het eten
  • na het spelen

Neem je pup het liefst even mee naar buiten aan de leiband en wandel een stukje rond. Hierdoor wordt het spijsverteringsstelsel geactiveerd. De kans wordt groter dat er iets gedaan wordt.

Nadat de behoeften gedaan zijn, beloon je je pup met een iets die je pup als beloning aanziet.

  • lekker snoepje
  • speeltje
  • gewoon aandacht
  • even strelen (onder de kin of aan de zijkant van het lichaam).
    (Over de kop wordt aanzien als een correctie en je pup zal dit niet appreciëren)

De beloning moet wel als beloning aanzien worden door je pup

Let op !
Niet elke pup is opgezet met een heel uitbundige beloning. Sommige pups vinden de beloning veel leuker als je deze ingetogener doet. Andere pups hebben het liever veel uitbundiger. Leer je pup hier in kennen.
Kijk naar de reactie van je pup.

Na het belonen ga je samen terug naar binnen en kan je verder met wat je bezig was.
Dit doe je ook ’s nachts. Enige verschil dat je daar kan doen is, dat je ’s nachts niet te uitbundig beloont. Geef je pup een beloning en ga terug naar binnen. ’s Nachts wil je niet dat het energieniveau van je pup de hoogte in schiet.

Wat te doen bij een accidentje?

Het kan al eens gebeuren dat je pup een accidentje heeft in huis. En dat zal zeker eens gebeuren. Het eerste dat je dan moet doen is jezelf tegen je hoofd slaan. (Je had de pup maar vlugger buiten moeten zetten.)

Als je de pup betrapt tijdens het accidentje, ga dan niet als een gek je pup zijn nek volschelden. Ga ook zeker niet zijn neus in de uitwerpselen wrijven zoals vroeger wel eens werd gezegd. Hier en daar wordt het soms nog wel eens aangeraden.

Ga bij een accidentje je pup zijn huid niet volschelden, dit heeft meestal het tegenovergestelde effect.

Wat doe je dan best wel?

Is je pup aan het plassen?
Neem hem dan direct op en zet hem buiten. Honden hebben een plasrem. Als je de pup opneemt zal hij stoppen met plassen en als hij terug op de grond staat verder plassen. Beloon hem voor het plassen op de gewenste plaats.

Is je pup aan het poepen?
Hier hebben ze spijtig genoeg geen rem op. Laat je pup gewoon zijn ding doen en zet hem daarna even buiten.

Kuis het op met een product dat geen geur achterlaat. Wij kuisen het meestal op met Dettol zonder geur. Hierdoor zal de plek geen aantrekkingsplek worden voor je pup.
Producten zoals javel of producten met geur kunnen de geur nog versterken voor je pup. Hierdoor zou het kunnen zijn dat je pup vaker op dezelfde plek gaat.

Wij kuisen het accidentje ook meestal op als de pup niet in de buurt is. Kuist een stuk makkelijker op ! En je gaat ook niet onverwacht toch je pup zijn huid volschelden.

Zou je je pup toch straffen voor het accidentje is het risico dat je pup zijn behoeften gaat doen op een plek die je moeilijk kan vinden of kan bereiken. Je gaat niet het gewenste resultaat krijgen dat jezelf wil. Je pup zal niet vlugger zindelijk worden.

Evolutie

Normaal vlot alles goed en zal je zien dat je pup geleidelijk aan beter zijn behoeften kan ophouden.
Het kan natuurlijk altijd zijn dat er nog onverwacht accidentjes gebeuren.

Wij mensen zijn spijtig genoeg heel fel ingesteld om enkel het negatieve in te zien. Daarom zullen we dus vlug zeggen: “Nu is hij nog niet zindelijk, hij heeft weer in huis geplast!”. Hoewel het al 3 weken geleden is.

Om dit om te buigen en het positieve van het leerproces in te kunnen zien. Heb ik een zindelijkheidstraining-logboek ontwikkeld. Dit logboek kan je bijhouden zo lang je zelf wil. Hiermee kan je wel beter in het oog houden of er nog vaak accidentjes zijn of niet. En dat de training wel veel beter gaat dan je zou denken.

Houd vooral vol en verlies de moed niet. Uiteindelijk komt het goed.
Je pup moet het leren en jij als begeleider gaat mee in het leerproces. Samen komen jullie er wel uit!

Volwassen honden en incontinentie

Je hond is volwassen en begint terug accidentjes te krijgen, wat nu? Hier spreken we vaak niet meer over zindelijkheid maar dikwijls over incontinentie.
Afhankelijk van wat de oorzaak is.

incontinentie bij honden

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Eerst gaan we moeten uitsluiten dat het geen medische oorzaak heeft. Eén van de oorzaken medisch gezien zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je hond een blaasontsteking heeft. Dit kan zelfs ook voorkomen bij jonge pups (eigenlijk op elke leeftijd). Ga hiervoor naar je dierenarts voor de nodige onderzoeken.

Wat kan er nog aan de oorzaak liggen:

  • incontinent door sterilisatie
  • stress
  • niet alleen kunnen zijn of verlatingsangst
  • chronische blaasontsteking
  • probleem met de blaas en/of nieren
  • incontinent door trauma
  • door ouderdom
  • pijn

De oorzaken kunnen heel uiteenlopend zijn.
Het kan zijn dat bij het steriliseren bv. je hond incontinent wordt. Dit is heel vervelend natuurlijk maar je hond kan hier niets aan doen. Dus je hond ervoor straffen of hierop proberen te trainen heeft helemaal geen zin.
Dit kan heel goed ondersteund worden met accupunctuur bv.

Laat je hond altijd eerst medisch onderzoeken om te kijken of hij/zij helemaal gezond is.


Ook bij andere medische problemen als een chronische blaasontsteking, problemen met de nieren, pijn,… kan training niet veel helpen. Hiervoor dien je eerst contact te nemen met je dierenarts om deze zaken eerst uit te sluiten.

Veel van deze problemen kunnen met accupunctuur, medicatie, optrainen van spieren of operatie verholpen worden.

Maar…

Toch zijn er nog zaken die niet medisch te verklaren zijn en waar we via training dienen aan te werken.
Als je hond teveel stress en angst ervaart en hierdoor zijn behoeften in huis doet, of je hond kan niet alleen zijn,…

Dan zal er medisch niets gevonden worden, maar je zit wel met een probleem. Hier is het heel belangrijk dat je gaat werken aan de oorzaak en niet aan het gevolg.

Werk steeds aan de oorzaak en niet aan de gevolgen!

Zorg ervoor dat je hond zich beter voelt in huis, door bv. een veilige haven te creëren, een rustplek te maken, een plaats waar hij/zij zich kunnen terug trekken. (Elke situatie is anders en moet situatie per situatie bekeken worden om de juiste aanpak te kunnen doen).
Zorg bv. voor meer mentale uitdaging zodat je hond, beter tot rust kan komen.

Als je hond niet alleen kan zijn moet hier aan gewerkt worden en niet aan zijn “zindelijkheidsprobleem”.

Dit zijn nu enkele voorbeelden die medisch niet te verklaren zijn en waar (gedrags)training nodig is om het probleem op te lossen. Elke situatie is anders en ook elke hond is anders.

Zit je met vragen over een bepaalde problematiek? Laat het mij gerust weten via het contactformulier en samen kunnen we zoeken naar een oplossing.

Dogs & dreams