Help, mijn hond is zwaarlijvig!

Door mijn beroep kom ik dagelijks in contact met honden. Spijtig genoeg kampen de meeste honden die ik tegenkom met overgewicht en zijn er zelfs veel die al obese zijn of zelfs morbide obese.

Hoe kan je zien of je hond een goed gewicht heeft en wat kan je eventueel aan het gewicht doen? Lees meer hierover in volgende blogpost.

Onderzoek in Nederland heeft uitgewezen dat maar liefst 50% van de honden met overgewicht kampt. Er wordt zelfs gevreesd dat het percentage ondertussen al gestegen is naar 65%.
Er moet dus dringend ingegrepen worden. Want zoals bij mensen zijn de gezondheidsrisico’s ook bij onze honden niet min.

Hoe ontstaat overgewicht?

Overgewicht kan verschillende oorzaken hebben. De meeste zullen misschien ineens denken aan het over voederen van de hond. Dit kan zeker ook een oorzaak zijn. Dit in combinatie met weinig of geen lichaamsbeweging zorgt zeker voor overgewicht. Hoewel dit een veel voorkomend probleem is (het teveel of verkeerd voederen van de hond) is het zeker niet de enige oorzaak van overgewicht.

Welke oorzaken kunnen er nog zijn:

  • te veel eten en te weinig bewegen (te veel vetten en koolhydraten in de voeding in combinatie met te weinig beweging).
  • leeftijd
  • ras
  • ziekte
  • sterilisatie / castratie

Laten we de oorzaken eens even onder loep nemen:

Te veel eten en te weinig beweging

De eerste oorzaak is al kort in het begin van het artikel aangehaald. Lijkt heel logisch toch? Je trouwe viervoeter krijgt een goede voeding (denk je) en je hebt zelf nogal een rustig leven. Het gevolg is, je hond ontwikkeld overgewicht.
Natuurlijk is het niet zo simpel. Je moet de andere oorzaken ook mee in acht nemen om een goed beeld te kunnen vormen.

Waar het hier vooral om gaat is, geef je hond gepaste voeding voor zijn en uw levensstijl. Ben je iemand die heel actief bezig is met je hond? Gaat je hond mee op wedstrijden en doe je wekelijks veel kilometers en zware inspanningen? Dan heeft je hond andere voeding nodig dan wanneer je gewoon 2 maal per dag het blokje om doet met je hond.

Wil je meer info over welke voeding het beste bij je hond past? Neem dan zeker eens een kijkje hier. En laat je begeleiden door professionals.

Leeftijd

Jonge honden zijn actiever dan oude honden. Dus ze het lichaam heeft andere noden naar voeding toe.
Ook is er een verschil naar pups en jonge honden. Pups moeten nog veel groeien en hebben daar genoeg bouwstoffen voor nodig.
Juiste gebalanceerde voeding aangepast voor de leeftijd van je hond gaat je al zeker in de goede richting zetten.

Honden die de 7 jaar gepasseerd zijn worden als senior beschouwd en zullen over het algemeen al minder actief zijn als honden die nog maar 3 jaar zijn bijvoorbeeld.
De activiteit van je hond bepaald ook welke voeding en hoeveel!

Ras

Overgewicht kan ook rasgebonden zijn. Er zijn rassen zoals bv. de labrador retriever die blijven eten. 🙂
Het is ondertussen ook wetenschappelijk vastgelegd dat de labrador een afwijking in de genen heeft waardoor hun verzadigingsgevoel niet zo werkt als bij andere honden.
Houd hier rekening mee ! Ze denken dat ze altijd honger hebben!

Volgende rassen hebben aanleg voor overgewicht, rasgebonden.

Bassethoud, Beagle, Cairn Terriër, Cavalier King Charles Spaniël, Cocker Spaniël, Duitse Herder, Labrador, Shetland Sheepdog en Teckel

Ziekte

Sommige aandoeningen kunnen leiden tot overgewicht. Als je plots ziet dat je hond heel veel bijkomt, laat dit zeker controleren door de dierenarts.
Anderzijds kunnen bepaalde medicaties ook zorgen voor overgewicht.

Dit zijn oorzaken waar je spijtig genoeg weinig kan aan doen als eigenaar. Laat je hierbij zeker goed begeleiden door je dierenarts.

Sterilisatie / castratie

Honden die gecastreerd zijn of gesteriliseerd zijn over het algemeen rustiger en hebben hierdoor minder energie nodig. Pas daarom de dagelijkse hoeveelheid voeding aan.
Wat dikwijls gebeurd is dat dezelfde hoeveelheid eten doorgegeven wordt, maar dat de hond minder beweging heeft. Hierdoor zie je dikwijls overgewicht ontstaan.

Wordt je hond altijd obese na sterilisatie of castratie? Niet altijd. Als je dezelfde activiteiten blijft doen met je hond zal de hond dezelfde nood aan energie blijven hebben.

Ga niet minder met je hond doen, omdat je hond nu ineens een “couch potato” geworden is zoals ze zo mooi zeggen in het Engels.
Geef je hond nog steeds genoeg beweging en blijf hem/haar motiveren om te bewegen. Dan kan je je hond mss wel op hetzelfde gewicht houden.

Wat zijn de gevolgen van overgewicht?

Een te zwaar huisdier heeft een verhoogd risico voor een groot aantal klinische problemen zoals, overgewichtsdiabetes, hart- en vaataandoeningen, huidklachten, maagdarm-problemen, ademhalingsmoeilijkheden, gewrichtsontsteking, verminderde afweer tegen infecties, problemen met het skelet en bewegingsapparaat.
Gedurende de groeifase is een regelmatige controle van het gewicht van uw hond belangrijk. Overgewicht kan in deze periode leiden tot skeletproblemen en klachten van het bewegingsapparaat. Overgewicht of een verkeerde voeding kan de klachten van bv. heupdysplasie verergeren.

Hoe weet u of uw hond aan overgewicht of zwaarlijvigheid lijdt?

Als je één of meer van volgende tekenen herkent, kan uw hond aan overgewicht of zwaarlijvigheid lijden:

  • De ribben van uw hond zijn moeilijk te voelen
  • De taille die er eens was is verdwenen.
  • Moeilijk lopen
  • Lui
  • Kortademig
  • Slecht humeur
  • Slaapt veel
  • Verhitting of lang aanhoudende vermoeidheid na een lange wandeling of spelen in het park
  • Uw hond is voortdurend hongerig
  • Vrienden of familieleden zeggen dat uw hond te zwaar is.

Advies!
Vraag bij het volgende bezoek aan de dierenarts wat het optimale gewicht is van uw hond. Ga voor dit niet zomaar af op de cijfers in hondenencyclopedieën, het gewicht moet bekeken worden bij elke hond apart. Als uw hond 10% meer weegt dan zijn ideale gewicht dan lijdt hij aan overgewicht. Als hij 20 % meer weegt, dan lijdt hij aan zwaarlijvigheid.


Hoe kunt u uw hond helpen gewicht te verliezen?

De bedoeling is dat we een juiste balans vinden tussen de energie-opname (voeding) en het energieverbruik (lichamelijke activiteit).

Voedingstips:

  • Vermijd het voeren van etensresten en snoep
  • Houdt u zich aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid; het kan nuttig zijn om de hoeveelheid aan het begin van de dag te wegen, om te voorkomen dat u uw huisdier onopzettelijk te veel voeding geeft.
  • Verdeel de dagelijkse hoeveelheid in verschillende maaltijden om het meest efficiënte gewichtsverlies te bereiken.
  • Zet uw huisdier in een andere kamer terwijl u uw eigen maaltijd klaar maakt of eet.
  • Als u meerdere huisdieren hebt, voer ze dan apart.
  • Laat geen eten liggen.
  • Zorg dat u voldoende van de aanbevolen voeding op voorraad hebt voor vakanties en geef als u weggaat duidelijke voedingsinstructies aan degene die op uw hond past.
  • Introduceer de nieuwe voeding (dieetvoeding) geleidelijk aan gedurende een periode van 7 dagen door de vorige voeding van uw hond te mengen met steeds grotere hoeveelheden van de nieuwe voeding, totdat u alleen de nieuwe voeding geeft. (Deze regel is belangrijk bij elke verandering van voedsel, niet enkel bij het overschakelen naar dieetvoeding.)

Wil je graag fit worden samen met je hond? Neem dan gerust contact op via het contactformulier.
Ik heb een groot deel van een Engels boek vertaald in het Nederland waar een leuk programma in uitgelegd staat. Dan stuur ik jullie de pdf gratis door.

Conclusie

Er wordt te weinig rekening gehouden met het gewicht van onze huisdieren. Er zijn zoals bij de mens grote risico’s aan verbonden als de hond ofwel overgewicht heeft ofwel ondergewicht heeft.
Beide situaties kunnen ernstige gevolgen hebben.

Ik hoop dat ik met deze blogpost jullie een aantal handvaten kunnen geven heb om de lichaamsconditie van je hond te bepalen. Twijfel je? Vraag het dan zeker even na tijdens de lessen op de hondenschool of bij de dierenarts. Zo kan er tijdig ingegrepen worden.

Ga ook niet zomaar minder of meer eten geven. Ook dit moet goed doordacht gebeuren en wel overwogen. Laat je begeleiden door professionals.

Zorg voor je eigen gezondheid en die van je viervoeter !

Pieter – Dogs & dreams