Hoe je huisdieren te beschermen tegen extreme temperaturen: koude
Zowel in de zomer als in de winter kunnen we te maken krijgen met extreme temperaturen. Wij als mens kunnen makkelijk aanpassingen doen aan onze activiteiten en aan onze manier van leven. Spijtig genoeg kunnen de dieren in ons leven dat minder of zelfs niet zonder onze hulp. In deze blog geef ik handvaten om je viervoeters beter te beschermen tegen deze extremiteiten.
In het wisselende klimaat van de lage landen kan het de ene dag mooi zonnig zijn en de volgende dag bijna vriezen. Zeker nu we het einde van het jaar naderen en de winter voor de deur staat.
Zoals wij ons voorbereiden op de koude met winterkledij is het niet slecht om eens stil te staan wat we eventueel kunnen doen voor onze viervoeters. Zodat ook zij zich goed kunnen voelen in de koude temperaturen.
Gezonde vacht
Honden hebben een wisselende vacht. Dit wil zeggen dat de meeste rassen overgaan van een zomervacht naar een wintervacht door het ruien. Dit zorgt ervoor dat het lichaam de nodige isolatie krijgt in het juiste seizoen.
Afhankelijk van het ras en van de omstandigheden waar en hoe de hond leeft kunnen er zich verschillende situaties voordoen:
- de hond heeft geen rui periode
- het ruien gebeurt het hele jaar door of in blok
- de hond heeft geen ondervacht
Sommige rassen zoals de waterhonden, poedels, bouviers en doodles (kruisingen met poedel) bijvoorbeeld hebben een vacht die niet ruift. Deze honden verliezen ook zichtbaar geen of weinig haar en zullen bij het trimsalon ook vaak geschoren worden. Deze rassen zijn heel populair bij mensen die allergisch zijn aan hondenharen.
Er zijn ook rassen gekend die geen ondervacht hebben of zelfs helemaal geen vacht hebben. Hier denk ik bijvoorbeeld aan staffords en de minder bekende naakthonden. Deze hebben naar vacht toe minder onderhoud nodig.
Het ruien in blok of het hele jaar door kan verschillende redenen hebben. Dit kan rasgebonden zijn, maar een andere reden die we hier vaak tegen komen is de volgende.
Honden die over het algemeen binnen zitten en niet onderhevig zijn aan de wisselende temperaturen buiten zullen meer continu ruien en minder in blok.
Een gezonde vacht is nodig om het maximum aan isolatie te kunnen voorzien voor je hond.
Buik
Niet elk ras heeft een behaarde buik. Ook dit kan een verschil maken bij het goed warm houden van het lichaam. Er zijn rassen die een volledig kale buik hebben.
Tip: Zoek eens op waar je ras oorspronkelijk vandaan komt. Hier kan je al veel uithalen naar het soort van vacht je hond heeft.
Door de generaties heen passen de honden zich wel aan aan de omgeving waar ze wonen, maar een hond met een dikke ondervacht die oorspronkelijk in de bergen wonen zullen niet ineens een heel dunne vacht gaan krijgen.
Jas of trui een fashion item?
Er is een groot verschil tussen enerzijds het aankleden van je hond omdat je dit zelf mooi vindt en je wil dat je hond ook fashionable is en anderzijds om je hond gezond te houden.
Ik ben geen voorstander van het eerste. Maar zoals hierboven besproken zijn er rassen die geen ondervacht hebben of zelfs helemaal geen vacht.
Het kan ook zijn dat je hond oud is en niet meer goed voor zichzelf kan zorgen en door bijvoorbeeld ziekte een deel van zijn lichaamsgewicht heeft verloren.
In deze situaties is het zeker geen overbodige luxe om je hond een jas of trui aan te doen bij koude temperaturen. Hierdoor kunnen ze nog genieten van het buitenleven zonder risico te lopen dat ze ziek worden.
Lichaamsgewicht
Het is steeds belangrijk om je hond op zijn meest ideale gewicht te houden. Overgewicht is niet goed voor de gewrichten en algemeen voor het lichaam. Anderzijds is ondergewicht ook zeker niet goed.
Bij koude temperaturen zal het lichaamsgewicht ook wel een factor kunnen spelen in de gezondheid van je hond. Hier voornamelijk bij honden met een ondergewicht.
Honden die te weinig wegen door bv. ondervoeding of ouderdom of ziekte zullen meer risico kunnen lopen op onderkoeling of ziekte in het algemeen.
Bespreek even met je dierenarts wat het ideale gewicht is voor jouw hond. Mocht het nodig zijn kan je samen met hem/haar aan de slag om dit op punt te krijgen.
Gevaar !
Hoe mooi het allemaal ook kan zijn, de sneeuw, de bevroren velden… er schuilen toch wat gevaren in deze pracht.
Strooizout
Om ons mensenleven draaiende te houden worden bij vriestemperaturen de grote wegen vrij gehouden door zout te strooien. Goed voor ons, maar gevaarlijk voor onze viervoeters.
Als je gaat wandelen met je hond kan je het niet altijd vermijden en gebeurt het wel eens dat je een straat moet oversteken of dat je over plekken gaat waar strooizout ligt.. Zout droogt uit en kan kloven veroorzaken in de voetkussens van je hond. Niet enkel dat. Veel honden likken aan hun poten als ze met natte poten thuiskomen van een wandeling. Het zout kan ook schadelijk zijn voor het lichaam.
Tips:
- Smeer de poten van je hond op voorhand in met potenbalsem om uitdrogen te voorkomen. Gebruik geen vaseline aangezien dit de huid uitdroogt.
- Probeer zo veel mogelijk plekken te vermijden waar strooizout ligt en laat je hond indien mogelijk in de kanten wandelen.
- Spoel de poten van hond af na het wandelen om eventuele resten van strooizout te vermijden.
Sneeuw
Leuk om in te spelen. Kinderen vinden het leuk om een sneeuwman te maken als er een mooi laagje ligt en als het kan, mag de hond lekker meedoen.
Wandelen in de sneeuw met je hond geeft ook mooie idyllische beelden, maar…
Veel honden vinden het leuk om in de sneeuw te happen en er van te eten. Dit kan lijden tot maag- en darmklachten. Waaronder overgeven, diarree…
Tijdens het wandelen door de sneeuw kunnen er ijsbolletjes ontstaan tussen de tenen van je hond, wat kan leiden tot manken. Deze kunnen ook heel pijnlijk worden tijdens het wandelen.
Tips:
- Houd je hond in het oog als deze buiten aan het spelen is. En probeer de inname van sneeuw te beperken.
- Voorzie voldoende vers drinkwater op kamertemperatuur. Ook bij deze temperaturen dienen honden voldoende te drinken. Ijskoud of bevroren water kan ook dezelfde maag- darmklachten geven.
- Smeer de poten van je hond in met potenbalsem om sneeuwbolletjes te vermijden.
Bevroren rivieren, plassen of vijvers
Wie wil er niet graag gaan schaatsen op een dicht gevroren rivier, plas of vijver.
Heel veel kinderen (en ouders 🙂 ) dromen hier toch van denk ik.
Het is natuurlijk fantastisch om te kunnen doen, maar ook hier schuilt er een gevaar. Niet alleen naar ons mensen.
Als je een avontuurlijk aangelegde hond hebt, die graag op ontdekking gaat. En nu plots bij de vriestemperaturen ontdekt dat de vijver volledig dicht is gevroren, kan het wel eens zijn dat zijn avontuur in een drama eindigt.
Voor je je trouwe vriend op ijs laat gaan, controleer eerst of het sterk en dik genoeg is. En of het niet gevaarlijk is om op te gaan. We willen geen Bambi achtige taferelen meemaken natuurlijk.
Tip:
- vermijd dat je hond op een bevroren vijver, rivier of plas gaat voor zijn eigen gezondheid.
(Als het ijs breekt is de kans op onderkoeling heel groot, als het heel glad is is de kans op verrekkingen, breuken of scheuren zeer reeël).
Anti-vries voor de autoruitenwissers
Als de temperaturen dalen onder het vriespunt, wordt het aangeraden om de ruitenwisservloeistof aan te vullen met de winter variant. Deze bevat een anti-vries component waardoor de leidingen niet bevriezen en we onze ruitenwissers in de winter ook nog kunnen gebruiken.
Hier is héél groot gevaar voor onze honden!
Zorg bij het aanvullen dat je NIET morst. Dit product is namelijk dodelijk voor honden. Het bijkomende probleem is dat het blijkbaar ook nog zoet zou proeven. Dus denk niet zo maar dat je hond er niet aan komt.
Onderkoeling
Zoals bij extreme hitte de hond kan oververhit geraken, kunnen onze honden spijtig genoeg ook onderkoeld geraken. Ook dit kan dodelijk zijn! Het volgende overzicht geef een indicatie over welke temperatuur te koud is voor je hond (bron: de dierenkliniek.nl)
Kleine honden Over het algemeen kunnen kleine honden niet heel goed tegen kou. Dit heeft te maken met hun (vaak) korte vacht en lage vetgehalte. De meeste kleine honden vertonen vanaf 8 °C verschijnselen van kou. |
Middelgrote honden Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat ze niet. De eerste verschijnselen treden op rond de 5 °C. Blijf uw hond daarom goed in de gaten houden bij temperaturen die richting het vriespunt gaan. |
Grote honden Grote honden kunnen over het algemeen goed tegen de kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. De eerste verschijnselen van kou treden daarom ook meestal pas op rond de 3°C. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten. |
Hoe kan ik zijn dat mijn hond het koud heeft?
- Je hond gaat beven of rillen
- De ademhaling gaat moeizamer
- Je hond wordt apathisch (sluit zich af van de buitenwereld en reageert steeds minder op externe prikkels)
- De hartslag wordt zwakker
Als je één van deze symptomen begint te zien bij je hond maakt het dan comfortabel voor hem/haar en probeer het lichaam rustig op te warmen.
Koelt het lichaam te hard af dan kan er onderkoeling ontstaan.
De normale lichaamstemperatuur van een hond is 38°C – 39°C. Deze kan een beetje dalen. Dit kan op zich geen kwaad, maar als de temperatuur daalt onder de 37,5°C en je hond begint afwijkend gedrag te vertonen neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Dan is onderkoeling aan het optreden.
Eén telefoontje kan een leven redden!
Als aanvulling ga ik nog een aantal symptomen opnoemen die niet altijd in de eerste plaats als onderkoeling zullen bekeken worden. In combinatie van bovenstaande symptomen is het een ander verhaal en worden ze zeker mee in rekening genomen.
- koude oren
(In koude temperaturen zijn de oren wel vaker koud en dit alleen is niet altijd een teken van onderkoeling) - koude ledematen
(Enkel koude ledematen kunnen ook symptomen zijn van andere ziektebeelden. Controleer ook altijd of de linkerzijde en de rechterzijde ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Bv. Slechte doorbloeding kan ook zorgen voor koude in de ledematen) - overeind staande haren
(Dit is een moeilijke. De hakkels in de nek en rug, kan een teken van agressie zijn, heeft niets met koude te maken. Haren die op verschillende plaatsen omhoog staan in onwillekeurige patronen kunnen een teken zijn van onderliggende problemen aan spieren of facia.)
Deze symptomen kunnen zeker gezien worden als tekenen van koude bij honden, maar kijk zeker uit naar andere symptomen.
Als je twijfelt neem dan zeker zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Eén telefoontje kan een leven redden!
Hoe neem ik de temperatuur bij mijn hond?
Je kan dit zeker doen als hulpmiddel om te kijken wat de temperatuur is. Als je iets merkt bij je hond van bovenstaande symptomen of je maakt je zorgen voer je hond, neem dan zo snel mogelijk contact op met je dierenarts.
Om de temperatuur van uw hond goed te kunnen meten, doorloopt u de volgende stappen:
(bron: de dierenkliniek.nl)
- Laat de hond staan of op de zij liggen
- Zorg dat de hond in rusttoestand is; de temperatuur meten nadat uw hond net flinke inspanning heeft gehad kan een foutief beeld geven
- Zorg dat de hond vast gehouden wordt en niet weg beweegt van de thermometer; u kunt hem eventueel proberen af te leiden met wat lekkers
- Smeer de thermometer in met wat vaseline of glijmiddel
- Houd met één hand de staart omhoog en breng met de andere hand de thermometer in
- Het is belangrijk dat de thermometer voldoende diep wordt ingebracht; houd hier tussen de 2 en 3 cm voor aan
- Wacht tot de thermometer het signaal geeft dat deze klaar is met meten voordat u de thermometer terug trekt
Conclusie
Extreme temperaturen kunnen gevaarlijk zijn voor onze viervoeters. En met extreem bedoel ik nog niet echt heel extreem. Als je de tabellen na gaat over de temperaturen sta je versteld vanaf welke temperatuur het al schadelijk kan zijn voor je hond.
Het is heel belangrijk om de gezondheid van je dier in het oog te houden. De vacht zorgt voor een goede isolatie voor zowel warmte als koude. Het lichaamsgewicht wanneer ideaal, zorgt voor een goede regeling van temperatuur in het lichaam.
Durft te kijken naar je hond en vraag indien nodig raad aan je dierenarts. In de blog “durf te kijken naar je hond” leg ik je uit waar je zoal kan op letten om te zien of je hond zich goed voelt of niet.
Bij tekenen van zowel onderkoeling als oververhitting neem zo snel mogelijk contact op met je dierenarts. Deze ziektebeelden kunnen inwendig enorm veel schade aanrichten!
Geniet van al het mooie de winter en de zomermaanden met zich meebrengen en hopelijk heb ik met deze tweedelige blog jullie wat tips en tricks kunnen meegeven om het ook voor jullie honden aangenaam en leuk te houden.
Dogs & dreams