Maak je dagelijkse wandeling wat uitdagender

Wandelen is iets dat heel belangrijk is in het leven van de hond. Deze bezigheid zou indien mogelijk dagelijks moeten herhaald worden (als het mogelijk is zelfs meerdere malen per dag). Maar hoe kan je nu de dagelijkse wandeling voor jullie beide wat uitdagender maken? Lees meer hierover in deze blogpost.

klaar om te gaan wandelen

Afhankelijk van het ras en de hond zouden de wandelingen langer moeten zijn en intenser of juist korter maar meer frequenter. Dit kom je te weten door meer te leren over je hond zelf en over het ras.

Het is niet enkel goed voor je hond maar ook voor jezelf. Het is bewezen dat wandelen met een hond stress vermindert, het vermindert de kans op bepaalde ziektes, hart problemen verminderen en je wordt fysiek actiever.
Als je gaat wandelen moet je niet altijd de hond dicht laten volgen. De bedoeling van de wandeling is dat de hond zichzelf kan zijn en zijn ding kan doen. Dit wil niet zeggen dat hij niet moet luisteren, helemaal niet. Er moeten natuurlijk wel bepaalde regels gevolgd worden om ongelukken te voorkomen bijvoorbeeld.

Wandelen is gezond voor je hond en voor jezelf

Wat kunnen we nu doen om deze wandelingen net iets leuker te maken, voor jezelf en voor je hond. Het is begrijpelijk dat voor verschillende mensen de dagelijkse wandeling een verplichting is die hoort bij het bezitten van een hond.
Dit hoeft niet altijd zo te zijn, er verschillende dingen die we kunnen doen om de dagelijkse wandeling tot een dagelijks avontuur te maken.

Varieer je wandeling

De meeste mensen hebben een vaste wandeling die ze doen, dit is op zich niet slecht aangezien onze honden gewoonte dieren zijn. Ze willen dan wel op de hoogte blijven van wie er allemaal passeert op hun dagelijkse toer.
Hoe kunnen we dit nu interessanter maken?

 • Doe je dagelijkse wandeling in tegenovergestelde richting. (Hierdoor krijgt je hond het idee dat hij/zij een andere wandeling doet.
 • Probeer eens een andere toer te wandelen, misschien kom je nog andere paadjes tegen waar je het bestaan nog niet van wist.
 • Doe je wandeling eens op een verschillend tempo: loop eens verschillende stukken van de wandeling, ga ineens veel trager wandelen,…
 • Neem je fiets en leer je hond om naast je fiets mee te lopen, of met de step of rollerskates. Bij de fiets en de step heb je het meeste controle over je hond, gebeurt er iets dan kan je vrij gemakkelijk stoppen, dit is moeilijker bij het rollerskaten. Wil je dit doen, zorg er dan voor dat je volledige controle hebt over je hond.
  Hoe leer je dit het best aan? (Deze tips zijn goed voor zowel de fiets, step als voor rollerskates)
  • Laat je hond wennen aan de fiets, de step,….
  • De volgende stap is om te wandelen met je hond als je de fiets in de hand houdt.
  • Probeer daarna rustig eens rond te rijden op een rustige plek. (Nog niet op de openbare weg, kijk goed naar de reactie van je hond)
   Reageert je hond angstig of agressief? Herhaal dan eerst terug stap 2 alvorens verder te gaan.
  • Lukt stap 3 goed dan kan je al eens proberen om een beetje tempo te maken met het fietsen.
  • Nu kan je op de openbare weg proberen.
   (Voor je eigen veiligheid kan je speciale bevestigingen kopen voor je fiets om de leiband van je hond vast te maken aan je fiets)
 • Gebruik natuurlijke obstakels om je hond over te laten lopen of om over te springen:
  (gebruik je fantasie, zolang het veilig voor je hond en jezelf)
  • Boomstronken zijn ideale “tafels” om bijvoorbeeld de standen op te oefenen, om om gewoon over te lopen.
  • Omgevallen bomen kunnen perfect dienst doen om je hond over te laten lopen.
  • Grachten: laat je hond op commando over de gracht springen of door de gracht lopen (als deze niet vol water of slijk staat natuurlijk)
  • Kom je ergens betonnen paaltjes of dergelijke tegen?
   Gebruik deze om te slalommen of om een 8-figuur te maken.

Zorg er voor dat je hond al naargelang zijn behoefte genoeg fysieke en mentale uitdaging heeft.

Spreek af met andere hondenvrienden (-begeleiders)

Samen wandelen is zo veel leuker dan alleen. Ga samen wandelen met vrienden, buren, familie. Met of zonder andere honden.

In groep is het altijd leuker. Als je met verschillende honden samen gaat wandelen, zorg er dan wel voor dat de honden met elkaar overeen komen. Anders is het niet zo leuk meer.
Laat ze met elkaar kennismaken (met een losse lijn) op een afstand van ongeveer 15 meter en observeer je honden. Gaat dit goed dan kan je dichter komen de wandeling starten met – indien nodig – nog afstand tussen de honden. Als ze elkaar gewoon zijn, zal de wandeling geen probleem zijn. Begin best op een plek die neutraal is voor beide honden.

Een leuke app om andere mensen bij u in de buurt te vinden die ook willen gaan wandelen is:

Doggydating (Installeer de app en vind de geschikte partner om te gaan wandelen en zo
veel meer…)

doggydating.com App
Doggydating website

Snuffeltochten / Snuffari

Als je gaat wandelen met je hond is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij/zij de hele tijd mooi naast je loopt. Je moet je hond ook de tijd geven om te snuffelen.
Als je de normale dagelijkse wandeling doet, die dikwijls hetzelfde parcours is dan willen de honden weten wie er allemaal gepasseerd is sinds de vorige keer ze er zelf geweest zijn.

Meestal laten we onze honden even ruiken en dan moeten ze weer verder. Vergelijk het met ons als we onze krant lezen. We lezen van de krant enkel de krantenkoppen en niet de volledige artikels.
Om dit nu spannender te maken kan je er een snuffeltocht van maken. Neem hier je tijd voor. We gaan de hond de tijd geven om zijn krant volledig te lezen en niet enkel de krantenkoppen.

Wat maakt een snuffeltocht nog anders dan een gewone wandeling. Als je er echt de tijd voor hebt, laat je je hond bepalen waar je naartoe gaat (natuurlijk binnen een bepaalde tijd). Je gaat niet de normale wandeling doen maar je laat de hond zijn gang gaan en laat hem overal aan snuffelen.
Dit is niet zozeer een fysieke inspanning voor de hond maar wel een mentale inspanning.

Laat je hond zijn volledige krant uitlezen.

Deze wandelingen worden meestal gedaan aan een losse lange lijn van 5 meter. Hiervoor zijn wel enkele lijnvaardigheden nodig om juist met je hond te kunnen wandelen.
Hiervoor kan je bij ons terecht. In een paar lessen wordt er uitgelegd hoe je een lange lijn juist gebruikt en waar je moet op letten. Zo geef je je hond het gevoel dat hij/zij los loopt, maar toch heb je nog de controle doormiddel van de lijn. Klik hier voor meer info.

Spelletjes voor tijdens je wandeling

 • Neem een bal mee en doe spelletjes met je hond:
  apporteren, de bal verstoppen,…
 • Laat je hond simpele commando’s uitvoeren zoals zitten, liggen of staan voor een bepaalde periode (varieer de tijd en de afstand)
 • Schop tegen dennenappels en laat je hond daarmee spelen.
 • Laat je hond op commando ergens over springen of juist ergens onderdoor kruipen.
 • Speel echter nooit met een stok! Stokken die weggegooid worden kunnen vast komen te zitten in het zand, de hond kan in al zijn enthousiasme op de stok af rennen en de stok in zijn keel krijgen. Stokken kunnen ook versplinteren en gevaarlijk zijn voor het maag en darmstelsel voor je hond of komen vast te zitten in de keel.
  Bijt je hond graag op hout?
  Er zijn tegenwoordig houten stokken die niet splinteren op de markt. Speciaal als kauwstok voor honden. Olijfhout, koffiehout,…
  Ik verkies persoonlijk de wortel van het hout aangezien dit helemaal niet splintert.
  Wil je hier meer over weten, deze zijn te verkrijgen in onze webshop in 3 verschillende maten.
 • Verstop jezelf, een speeltje of een traktatie.
 • Leer je hond om tegen een boom op te springen en te blijven staan.
 • Laat je hond rond een boom lopen.
 • Stuur je hond op commando vooruit.
 • Speurtocht
  Een speurtocht is zeer leuk, maar vereist een beetje oefening. Houd uw hond eerst aan een lange of een flexibele lijn, met een vaste halsband. Gebruik nooit een wurgband. Zeg uw hond om te blijven waar hij is, terwijl je ongeveer 20 meter achteruitgaat en een speeltje of een snoepje toont. Sleep met uw voeten om zoveel mogelijk geur achter te laten en houd de beloning dicht bij de grond om de hond te laten zoeken op de grond. Laat de beloning achter aan het eind van het spoor en kom dan via dezelfde weg terug. Geef het commando “zoek” en moedig uw hond aan om te snuffelen op het spoor waar je hebt gewandeld, tot hij de beloning vindt. Geleidelijk aan kun je het spoor langer maken, door in verschillende richtingen en volgens verschillende patronen te lopen.
 • Schattenjacht
  Probeer dit spelletje wanneer uw hond goed heeft geleerd om een spoor te volgen. Wanneer je buiten bent, laat je een speeltje vallen zonder dat uw hond dit ziet en blijft je een paar meter doorlopen. Stop en zeg dan “kijk achteruit” om hem aan te moedigen om de route terug te vinden (de meeste honden zijn in staat om uw geur te volgen, zelfs als ze niet precies weten welke richting je bent gegaan) totdat hij het speeltje vindt. Je kan aanvankelijk gebruikmaken van een lange lijn, zodat je de hond op het juiste spoor kunt houden. Na verloop van tijd maak je de afstand langer en maak je het voorwerp moeilijker te vinden. Gooi het voorwerp niet te ver weg van de plaats waar je hebt gelopen, anders zal uw hond het niet kunnen terugvinden zonder uw geur.
  Als je hond het speeltje vindt, dan is het leuk dat hij ineens beloont wordt. Hiervoor kan je de “Clam” van Tug-e-Nuff goed gebruiken. Deze bal is goed zichtbaar voor je hond en kan gevuld worden met beloningen. Komt je hond aan het einde van het spoor of vindt hij het speeltje? Dan is er direct een beloning op die plaats.
  Dit speeltje is ook verkrijgbaar in onze webshop.
the Clam tug-e-nuff

Fitness Unleashed

Mag je hond wel een beetje vermageren en wil je zelf ook de gezonde toer op?
Ga dan samen met je hond een fitness programma aan. Hierover later in een aparte blog “Fitness Unleashed”.

Geef je hond een taak tijdens de wandeling

Je kan je hond tijdens de wandeling iets laten doen. Er worden bijvoorbeeld rugzakken speciaal voor honden. Zo kan je de hond zijn eigen drinken en eten laten dragen als je voor lange wandelingen op pad gaat.
Wat ook kan is bijvoorbeeld je hond de boodschappen laten dragen of gewoon iets laten dragen tijdens de wandeling: een bal, een stok,…
Is het slecht weer buiten en heb je een loopband? Leer je hond te lopen op de loopband.

hondenrugzak

Doe zelf iets anders en neem je hond mee

Heb je jonge kinderen? Of misschien ben je zelf wel door één van volgende dingen gebeten. Het is gewoon leuk om te doen en om je hond erbij te betrekken.

 • Geocachen
  (Schatten zoeken aan de hand van een GPS)
 • Pokémons vangen
  Leuk voor met de kinderen te doen, zoals de tekenfilms, moet je als je een wandeling doet, tijdens de wandeling via je gsm of een tablet pokémons vangen.

Hoe kan je dit doen? Beide kunnen gedaan worden d.m.v. een app op je gsm.

Om te geocachen heb je een leuke gratis app namelijk: c:geo. Meer info over geocaching in het algemeen
vindt je op volgende website: www.geocaching.com
Als je graag wil beginnen met Pokémons vangen dan kan je de gratis app: Pokémon GO installeren.
Meer info over pokémon: www.pokémon.com

Zoals je ziet hoeft de dagelijkse wandeling niet altijd hetzelfde te zijn. Je kan het spannend maken voor jezelf en ook voor je hond. Het wil niet zeggen dat je dagelijks iets nieuws moet proberen, soms is gewoon wandelen en je hoofd leegmaken van de drukke werkdag ook een aangename bezigheid. Je hond zal je dankbaar zijn dat je samen met hem/haar op pad gaat.
Wat je ook doet, het dagelijks bezig zijn met je trouwe viervoeter versterkt de band tussen jullie beiden!
Veel plezier met het opsmukken van je dagelijkse routine. En laat vooral je fantasie werken !!