“Mag ik hem / haar strelen?”

Mag ik je hond strelen? Dit is een vraag die we als hondeneigenaren wel vaker krijgen tijdens onze wandelingen. Ik krijg hier ook regelmatig tijdens mijn lessen vragen over. Ik leg je graag uit waar je best op kan letten in deze blogpost.

Dit is een vraag die we als hondeneigenaren wel vaker krijgen tijdens onze wandelingen. Ik krijg hier ook regelmatig tijdens mijn lessen vragen over. “Hoe kan ik mijn pup leren omgaan met mensen”, “Hij is nogal enthousiast als ik mensen tegenkom op de wandeling”.

De vragen hierrond zijn talloos. Mensen mogen van mij gerust mijn honden strelen, ik heb daar geen enkel probleem mee.

MAAR….

Waar ik wel een probleem mee heb is hoe de mensen mijn honden benaderen.
Net als mensen hebben honden een persoonlijke ruimte. Wij mensen hebben ook niet graag dat een wildvreemde zomaar vlak tegen ons komt staan.

Klopt toch?

Waarom laten veel begeleiders dan toe dat wildvreemde mensen gewoon pardoes recht naar hun honden toelopen en ze dan ook nog op hun kop beginnen te strelen??
Er werd vroeger nogal eens gezegd laat je hand zakken en steek die uit zodat de hond aan je hand kan ruiken. En ga dan nog richting de hond ook…
Wat als je een angstige hond tegenkomt en je gaat daar even je hand in zijn richting drukken?

Mensen mogen mijn honden strelen om mijn voorwaarden.

Als iemand aan mij de vraag stelt of ze mijn honden mogen strelen dan mag het maar wel op mijn voorwaarden en niet hoe zij het willen en denken hoe het zou moeten gebeuren.

  • Ik vraag aan de mensen om te blijven staan en niet direct contact te maken met de hond.
  • Ik laat mijn honden kiezen of ze contact willen of niet (mijn jongste wil altijd contact met iedereen, dus dat is geen probleem 😁).
  • Eens mijn hond(en) zelf contact gelegd hebben, aan een losse, doorhangende lijn, kunnen de mensen mijn honden strelen onder hun kop of op de zijkant van hun lichaam. (Meest vriendelijke plaatsen om te strelen).

Strelen mag onder hun kop of op de zijkant van hun lichaam.

Het contact gebeurt op de manier dat ik het wil en mijn honden het aangeven, anders niet. Wat ik zeker altijd aan de mensen meegeef en ze nooit laat doen is mijn honden op de kop laten strelen. Honden worden niet graag op hun kop gestreeld, dit veroorzaakt veel stress signalen bij de hond en kan leiden tot situaties die niet hadden moeten gebeuren.

Hopelijk gebeuren de confrontaties op straat na het lezen van dit artikel meer positiever dan voorheen voor de hond.

Het welzijn van onze honden is denk ik toch heel belangrijk.