Slapen en rust zijn belangrijk voor je hond

Hoe belangrijk zijn slapen en rust voor je hond? Ik leg het je graag uit in deze blogpost.

Deel 1: Pup

Heel vaak krijg ik klanten die de vraag stellen aan mij of het normaal is dat hun pup zo actief is? Natuurlijk heb ik graag dat er leven in de pup zit en niet dat ze te rustig zijn. Maar overactief doet bij mij de laatste tijd toch direct een belletje rinkelen en soms zelfs een alarmbel afgaan.
(Ik moet zeggen dat dit sinds Corona een stuk erger geworden is).

Veel begeleiders zien het nut niet in van voldoende slaap bij de pup. Veel mensen denken dat pup wel zal slapen als hij/zij moe en zichzelf wel zal geven. Niets is minder waar. Tegenwoordig zijn er meer en meer rassen die hun eigen grenzen niet meer kennen of aangeven (overfok door Corona? -> deze discussie gaan we hier niet voeren want dat zou ons te ver voeren voor dit artikel)

Overactieve pups komen sinds Corona meer en meer voor.

De regel die ik nog steeds hanteer voor jonge pups is 16-18u slaap per dag (inclusief nacht). Er is ondertussen onderzoek bezig, dat beweert dat minder aantal uren ook voldoende zou zijn. Ik heb goede resultaten met 16-18u en houd mij daar voorlopig ook aan.

Hier komen veel mensen niet aan met een jonge pup. Je moet van mij niet met een timer naast de pup gaan zitten telkens hij/zij slaapt. Maar probeer toch tot ongeveer deze uren te komen.
Dan stelt zich de volgende vraag:
“Zo veel slaapt hij/zij inderdaad niet… Maar hij/zij wil ook niet meer slapen…. Wat nu?”
Het is helemaal niet slecht om je pup verplichte momenten van rust te geven. Als dit nodig is. Pups die hun rust niet zelf willen nemen, dienen deze opgelegd te worden.

Werk je met een bench? Stop pup in de bench met iets lekkers en dek de bench af (dit gaat ervoor zorgen dat er geen overtollige onnodige prikkels de pup bereiken. Doe dit telkens wel op een positieve manier en houd de bench positief.

  • Als je pup wakker is doe geen activiteiten die hem in overdrive laten gaan. Bv. ga geen 10 minuten aan 1 stuk ballen liggen weggooien voor je pup,…
  • Zorg dat de omgeving waar de pup vertoeft rustig is, hierdoor gaat de energie van de pup ook heel anders zijn
  • Heb je een heel druk gezinsleven? Zorg er dan voor dat je pup ergens naartoe kan om rustig te kunnen slapen. (En dat iedereen pup ook gerust laat)

Ook hier weer, overdaad schaadt. Je kan al naargelang de leeftijd van je pup dagelijks een wandeling doen, maar overdrijf hier niet mee. Combineer dit eventueel met 1 snuffelspel.
Of laat je pup een nieuwe diersoort kennen, of een paar nieuwe mensen.

Vroeger werd er veel verkondigd (en steeds spijtig genoeg) om met je pup naar de markt te gaan, de kermis te bezoeken en noem maar op. Doe dit aub. niet !!
Gun je pup een paar nieuwe prikkels per dag en niet meer en gun hem / haar rust.
Al de nieuwe indrukken dat een pup opneemt worden verwerkt in de REM slaap (diepe slaap). Als je pup gewoon ligt te rusten en telkens iemand passeert wakker schiet, zit hij/zij zeker niet in REM slaap.

Er zijn 3 zaken die zorgen voor meer rust in een hond zijn hoofd/lichaam. Deze kunnen zeker al gebruikt worden bij jonge pups:

  • liggen (liggen is de meest ontspannen houding voor een hond)
  • kauwen (voor pups dien je wel aangepaste kauwsnacks te geven)
  • snuffelen

Deel 2: Juveniele en puberhond

Een pup wordt natuurlijk niet ineens volwassen. Na 4 maanden worden ze juveniel en gaan ze stilaan over naar de puberteit op en rond hun 6 maanden.
Deze periode is bij vele jonge honden een moeilijke periode. De wereld wordt opengetrokken, alles wordt ineens heel interessant en de pubers ontdekken dat er niet alleen reuen of teven zijn maar ook het andere geslacht.

Er komen in deze periode veel prikkels binnen die moeten verwerkt worden. Hormonen gieren door het lijf en doen gevoelens in het groeiende lichaam van de hond ontstaan die ze nooit eerder voelden. Door die explosie in hun hoofd wordt het met momenten moeilijk om nog nieuwe commando’s te leren, laat staan ze nog op te volgen ook.

Hormonen gieren door hun lijf en doen gevoelens ontstaan in het groeiende lichaam die ze nooit eerder voelden.

Hier is het uiterst belangrijk om je hond de nodige rust te geven, om alles te kunnen verwerken. Ga je puber niet verkeerdelijk nog meer prikkels geven, want “Hij wil altijd maar bezig zijn… !”.
De rust gaat ervoor zorgen dat ze orde kunnen krijgen in hun hoofd.

Ook een grote factor die terug naar boven komt is het bijten op van alles en nog wat.
Als je dacht dat je de bijtperiode voorbij was…

Sorry…

Nu gaat de puber niet bijten omdat zijn/haar tanden erdoor aan het komen zijn maar omdat de kaakspieren getraind worden.

Geef hiervoor genoeg kauwmateriaal dat hard genoeg is en waar regelmatig een beloning van komt.
Is je hond een fan van takken en hout? Dan is olijfhout of koffiehout wel een aanrader, dit hond is vrij hard en splintert niet tijdens het kauwen. Voor de rest zijn er kauwsnacks genoeg te verkrijgen op basis van natuurlijke producten die je hond wel even kunnen bezig houden.

Ook het aanbieden van snuffelpuzzels kan verlichting en rust geven aan jongvolwassen honden. Gewoon op een rustige manier hun neus gebruiken en snuffelen, helpt ze om even de aanvoer van prikkels te kanaliseren.

Snuffelen kan verlichting en rust geven aan jong volwassen honden om de aanvoer van prikkels te kanaliseren.

Als je wil trainen met je hond, doe dit niet te lang en maak de sessies niet te moeilijk. Een puber kan zijn concentratie niet lang houden en raakt vlug gefrustreerd. Er is zelfs wetenschappelijk vastgesteld dat er bepaalde gekende commando’s weg zijn en niet meer kunnen uitgevoerd worden.
Dikwijls wordt er dan gezegd dat je hond koppig is en dat hij/zij het goed genoeg kan, met alle gevolg van dien.

Sommige commando’s moeten terug aangeleerd worden bij pubers. Leer ook niet teveel nieuwe moeilijke commando’s in deze periode. Dit leidt dikwijls tot frustratie en stress. Wees consequent, herhaal gekende oefeningen en houd de afgesproken grenzen.
Je puber doet wat hij/zij kan in deze periode, en ziet je nog steeds even graag.

Voldoende rust zal ervoor zorgen dat je puber alles beter aan kan. Na de leeftijd van +- 1,5 à 2 jaar is het hoogtepunt van de puberteit bereikt en zal je jonge monster rustiger worden. Rond de leeftijd van 3 jaar zijn ze meestal ook nog mentaal volwassen. (Voor kleine rassen kunnen deze leeftijden afwijken).

Deel 3: Volwassen hond

Ondertussen is het voor iedereen wel duidelijk denk ik dat slapen en rust in het algemeen heel belangrijke onderdelen zijn van de dagelijkse routine van onze honden. Zo ook bij onze volwassen honden. Als we honden in het wild zouden gaan observeren dan gaan we zoals bij al de predatoren zien dat ze over het algemeen rusten.

Waarom zouden ze energie verspillen als het niet nodig is?

Wilde en verwilderde honden moeten nog wel voor hun eigen voedsel zorgen en sparen daardoor nog meer hun energie om het zoeken naar voedsel op een efficiënte manier te kunnen doen.

Door de domesticatie is deze eigenschap hoe langer hoe minder van toepassing bij onze honden. Ze krijgen namelijk hun eten gewoon voorgeschoteld.

Maar…

Onze honden moeten inderdaad hun energie niet meer sparen om hun eten te vergaren. Onze maatschappij is zo druk geworden dat onze honden constant bloot gesteld worden aan prikkels (positief en negatief) en deze moeten kunnen verwerkt worden.

Net zoals bij een mens wordt alles verwerkt in de REM slaap. Voldoende rust en diepe slaap gaat zorgen voor een stabiele hond. ze kunnen beter omgaan met prikkels en zullen een betere balans in hun lichaam vinden.

Regelmatig krijg ik klanten die met hetzelfde probleem bij mij aankloppen als met pups.
“Mijn hond wil niet rusten, hij/zij is constant in de weer”.

Wat zeker al kan helpen om dit in goede banen te leiden is je hond voldoende rust geven. Beperk de prikkels en laat je hond ook met rust. Gaat niet als het ware constant boven op je hond zitten (figuurlijk dan). Het “ambetante gedrag” dat sommige mensen aanhalen gaat hierdoor al een stuk verminderen.

Focus op hetgeen je hond goed doet en niet op hetgeen hij/zij slecht doet. Geef ze voldoende rust en slaap, dit zorgt voor rust in het hoofd.

Deel 4 (laatste deel): Senior

Vanaf een leeftijd van 7 jaar worden onze honden aanzien als senior. Er zijn er nog die niet moeten onderdoen voor de jonkies, maar anderzijds zijn er toch al wat seniors die ouderdomsklachten beginnen te krijgen. Ouder wordende honden gaan rustiger worden, dat is normaal. Kijk maar naar ons mensen, wij gaan ook geen zotte dingen meer doen op ons 80ste.

Hierdoor gaat er al meer slaap en rust in de dagelijkse routine van de hond komen.

Wij mensen doen ook geen zotte dingen meer op ons 80ste.

Maar soms zijn er mensen die niet willen dat hun hond ouder wordt. Klinkt misschien raar, maar sommige mensen willen deze fase van een hondenleven soms niet accepteren.

Met alle gevolgen van dien.

Er zijn honden die hun hele leven lang sport gedaan hebben en als ze ouder worden en ze beter rust kunnen krijgen, deze niet krijgen. Een paar tips op een rijtje:

  • Erken dat je hond niet meer jong en zot is. Hij/zij slaat af en toe graag een wandeling over;
  • erken dat ouder worden andere noden en verwachtingen met zich meebrengt;
  • laat je ouder wordende hond minstens 1 keer per jaar eens controleren door een dierenarts. Daarnaast kan een manueel therapeut ook een optie zijn;
  • erken dat je senior gewoon wil rusten en slapen;
  • groei mee met je hond en pas je aan. Aan de hond en aan de levensfase. Een oudere hond kan nog veel, maar aangepast aan het ouder wordende lichaam.

Conclusie

Rust blijft een belangrijk gegeven gedurende het ganse leven!
Maar vergeet vooral niet te genieten van de periode dat je samen bent.