Steriliseren of castreren, een goede keuze?
Een eeuwige discussie lijkt het wel. Zouden we onze teef of onze reu laten castreren?
Je hoort het goed ook bij een teef is het castratie (al naargelang de ingreep). Lees meer over de voor- en nadelen van castratie in de volgende blogpost.
Het is een vraag die bijna als eerste gesteld wordt. Zelfs nog voor je je pup nog maar goed in huis hebt. Waarom zijn wij mensen zo bezig met het controleren van vruchtbaarheid van onze honden?
Verschillende redenen worden naar ons hoofd geslingerd om toch maar te kiezen voor castratie al dan niet sterilisatie. De beste tip dit ik jullie lezers kan geven is, volg je eigen gevoel en praat erover met mensen die er echt verstand van hebben.
Dierenartsen, gedragstherapeuten, trainers,… Laat je niet zomaar ompraten naar iets wat soms wel eens desastreuze gevolgen kan hebben.
Volg je eigen gevoel en laat je leiden door professionals met verstand van zaken.
Alles heeft zijn voordelen en ook alles heeft nadelen. Er is niet 1 goede oplossing voor elke hond. Dit werd vroeger nogal veel verkondigd. Toen werden de honden bijna allemaal gecastreerd of gesteriliseerd op aanraden van de dierenarts.
Laten we even dieper ingaan op beide ingrepen
Sterilisatie of castratie?
Er kan verwarring ontstaan doordat medische begrippen door elkaar worden gebruikt en vanwege het feit dat er een soort gebruikstaal is ontstaan. Medisch gezien verstaan we onder castratie het onvruchtbaar maken van de hond door het geheel of gedeeltelijk wegnemen van de inwendige voortplantingsorganen.
Onder sterilisatie verstaan we het onvruchtbaar maken van de hond door het onderbinden van de eileiders van de teef of de zaadstrengen van de reu.
In België worden technisch gezien zowel reu als teef gecastreerd. In de gebruikstaal spreken we over castratie bij de reu (verwijdering teelballen) en over sterilisatie (verwijdering van minimaal de eierstokken) bij de teef.
Wanneer is de beste periode?
Als de mensen dan toch de keuze gemaakt hebben om voor de ingreep te gaan, is de volgende vraag: wanneer?
Hier verschillen de meningen ook afhankelijk aan wie je het vraagt. Zelfs binnen de dierengeneeskundige wereld is het een wereld van verschil. Ik raad nu de mensen aan om zeker te wachten tot de leeftijd van 1,5 jaar. Dan is de hond volledig uitgegroeid en zijn de groeischijven ook dicht. Castratie (en sterilisatie) heeft een invloed op de groei. Bij teven wordt aangeraden om voor de 2de ten laatste 3de loopsheid te laten castreren.
Wachten tot een leeftijd van 1,5 jaar voor je een ingreep overweegt
Redenen voor castratie
Dikwijls krijg ik de vraag van klanten of het zou helpen als ze hun hond laten castreren? Hier gaat het dan over de reu.
Dan krijg ik op een intake een hele zotte, dolle puber te zien. “Hij is heel hevig, zit vol energie, luistert niet meer,…”
Ga voor deze redenen je hond aub niet castreren. Dit gedrag gaat niet verbeteren door castratie. Enkel als het gedrag hormonaal bepaald is kan castratie helpen.
Ook hier raad ik de eerste keer aan om voor een chemische castratie te gaan. Dit is een injectie die tot 6 maanden werkt en dezelfde werking heeft als een echte castratie. Zie je hier geen verandering van het gedrag? Dan heeft castratie op zich geen nut.
Welke nadelen kunnen er optreden bij castratie?
Heeft je hond onderliggend angst of agressie, dan kunnen deze naar boven komen bij castratie. Testosteron zorgt dat je hond stoer en zelfzeker wordt. Bij castratie wordt deze productie onderbroken. Hierdoor gaat stoere, zelfzekere veel minder worden. De angst kan de kop opsteken alsook onderliggende agressie.
Doe dit niet zonder na te denken !
Redenen voor sterilisatie
Belangrijke reden natuurlijk en heel logisch is populatie controle. Hiervoor zou de castratie ook kunnen gebruikt worden natuurlijk.
Als je thuis reuen en teven hebt rondlopen en je wil niet kweken. Dan is het ook logisch dat je 1 van beide gaat helpen. Er zijn ook mensen die liever niet te veel rompslomp willen tijdens de loopsheid.
Een andere reden die veel mensen ook aanhalen is het voorkomen van ziektes en aandoeningen. De bekende baarmoederontstekingen, melkkliertumoren,…
Allemaal heel normale en logische redenen, maar is er ook gedacht aan de honden zelf? Al de organen hebben een bepaalde functie in het lichaam en zorgen voor de hormoonhuishouding in het lichaam.
Ook hier weer, maak deze keuze niet zo maar. Denk ook aan je hond !
Conclusie
Het is een veel besproken onderwerp. Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan, naar de invloed van castratie en sterilisatie op het lichaam.
Een 2 jaar geleden heb ik een lezing gevolgd van dr. Amber Batson over dit onderwerp. Ze ging nog dieper in op de voor- en nadelen. Ondertussen is er nog meer onderzoek geweest, maar deze lezing gaat jullie toch al wat meer inzicht kunnen geven. Klik op de onderstaande foto om de powerpoint van de lezing (in het engels) te volgen.