Tips voor een gezellig en probleemloos eindejaar !

Het is bijna weer zover. Oudjaar en nieuwjaar gaan altijd gepaard met het nodige gefeest en het gezellige samenzijn met familie en vrienden. Ook het vuurwerk hoort bij deze feestelijkheden, maar hoe mooi en spectaculair het ook mag zijn, toch zijn er enkele dingen waar we moeten aan denken als we honden in huis hebben. Lees meer hierover in deze blog.

vuurwerkangst

Eten en drinken

 • Chocolade:
  Tijdens de kerstdagen komt er wel eens iets van chocolade op tafel te staan. Let hierbij goed op voor de hond. Zoals de meeste mensen wel zullen weten is chocolade ZEER GIFTIG voor honden. Het veroorzaakt namelijk hartritmestoornissen. De mate van giftigheid is redelijk evenredig met het gehalte aan cacao. Vanwege de opgenomen dosis per kilogram lichaamsgewicht zijn kleinere honden kwetsbaarder dan grotere. (Een chihuahua kan geveld worden door 1 bonbon).
  In de praktijk blijken de onbewaakte ogenblikken waarop cadeautjes worden uitgepakt, of bezoek wordt verwelkomd of uitgezwaaid, dé momenten te zijn waarop her misgaat. Let hier dus extra goed op !! Verwijder eventueel de chocolade van de tafel, anders zou het feest wel eens vlug afgelopen kunnen zijn.
Chocolade is giftig voor de hond. Hoe donkerder hoe giftiger
 • Champagne:
  Rollende champagnekurken (of van wijnflessen) vormen vooral voor jonge honden enig speelgoed. Ook hier geldt echter dat het doorslikken van hele kurken of stukken ervan kan leiden tot een darmverstopping, waarbij alleen een operatie nog uitkomst kan bieden. Pas ook op voor de ijzeren netjes rond champagnekurken deze kunnen ook verstoppingen veroorzaken, welke weer tot een operatie leidt.
 • Wild en gevogelte:
  Tijdens de feestdagen wordt er traditioneel veel wild en gevogelte gegeten. Let vooral voor gevogeltebeentjes op voor de hond. Als ze er op kauwen zijn ze erg schep en kunnen flinke inwendige problemen veroorzaken. (Beentjes van gevogelte zijn hol. Deze mag je niet aan je hond geven !!). Let er ook op dat de hond niet aan de beentjes kan: uit de vuilbak, op het aanrecht,…!

Versiering en decoratie

 • Kerstboomversiering:
  Vaak worden in de kerstbomen slingers of sliertjes (goud- of zilverkleurig, of andere) gebruikt, welke een heel mooi effect kunnen geven. Vroeger werden deze gemaakt van lood of een ander metaal tegenwoordig zijn deze allemaal van plastic.
  Ze oefenen een onweerstaanbare drang uit op honden (huisdieren in het algemeen), omdat ze bij ieder zuchtje tocht glinsteren en bewegen.
  Houd u hond goed in het oog dat hij/zij geen van deze versieringen in zijn bek krijgt. Eenmaal in de bek raakt de hond de sliertjes niet meer kwijt en is doorslikken de enige mogelijkheid. In de darm zetten ze zich vast in het slijmvlies met darmverstoppingen tot gevolg. Deze kunnen dodelijk zijn als er niet tijdig chirurgisch wordt ingegrepen.
  Sliertjes en slingers zijn mooi maar als je weet dat je hond er niet kan afblijven, kies dan misschien voor een andere versiering.
kerstslingers
 • Kerstroos en kerstboom:
  Tijdens de feestdagen zijn er bij de meeste mensen kerststukjes en kerstbomen te vinden.
  Denk bij deze zeker aan het volgende. Heb je een echte kerstboom staan en geef je hem water, dek dan de voet van de boom en de schaal goed af. Het water dat door de pot loopt, wordt door de erin opgeloste stoffen giftig voor de hond. Laat hem er dus niet van drinken. Dit geld tevens ook voor kerststukjes en zeker voor de typische kerstroos.
  Er zijn trouwens nog bloemen en planten waarvan het water (dat door de pot loopt) zeer giftig voor honden (lees hiervoor de blog over “Wat is er nu giftig voor honden?“).
kerstroos

Vuurwerktips

Algemene tips

 • Deze eerste tip lijkt misschien stom maar het gebeurt spijtig genoeg.
  Zorg ervoor dat je hond geen vuurwerk apporteert. Romeinse kaarsen, donderslagen of dergelijke moeten aangestoken worden en daarna worden weggegooid. Zie dat je hond binnen in huis zit of waar dan ook (vooral diegene die graag apporteren) want de gevolgen zijn catastrofaal. In veel gevallen kan de hond niet meer gered worden.
 • Zorg er ten allen tijde voor dat je hond zich ergens kan verstoppen, en dat hij ook altijd toegang heeft tot die plaats.
 • Ga de dag van het vuurwerk een hele lange wandeling maken met je hond, maar wel overdag. Zorg ervoor dat je hond heel moe is, zo zullen zijn hersenen te moe zijn om zich te concentreren op het vuurwerk.
 • Wanneer de nacht valt sluit de gordijnen en zet muziek op om het lawaai van het vuurwerk te maskeren.
 • Een hond die angst vertoont, mag je een veilige haven zijn voor je hond. Angst is een instinctieve reactie . Je hond kan op dat moment steun komen zoeken bij jouw, geef die dan ook.
 • Zorg er altijd voor dat je hond in een veilige omgeving zit. Zorg voor een goede identificatie (ID-chip (verplicht in België), en eventueel naam en adres op de halsband) voor het geval hij/zij zou weglopen.
 • Negeer zelf het geluid van het vuurwerk. Speel eventueel met een speeltje en kijk of je hond mee wilt spelen. Forceer niets.
 • Blijf vooral zelf kalm en rustig !!
 • Laat je hond niet alleen in huis tijdens het vuurwerk. Ga je ergens heen, neem hem dan mee. Zeker als je weet dat je hond niet tegen vuurwerk kan.

Tips voor pups

Als een pup voor het eerst geknal hoort zal hij niet weten wat er gebeurt. Als je pup steun komt zoeken bij jouw, zorg er dat je die steun ook bied. Je kan de angst van je pup niet versterken door er voor je pup te zien aangezien zijn reactie instinctief gebeurd. Je kan wel je pup proberen bezig te houden met spel of met puzzels. Als pup bezig is met iets anders dan is de kans groot dat hij de knallen op de achtergrond gaat negeren. En wat is nu leuker dan spelletjes.
Op oudejaarsavond probeer je zelf zo normaal mogelijk te handelen en te doen alsof er niets aan de hand is. Door de gordijnen en of rolluiken reeds dicht te doen en radio of TV op te zetten ga je al een heleboel lawaai uitsluiten voor je pup. Je kan je pup ook laten wennen aan onverwachte geluiden door bijvoorbeeld bij jou in huis is dingen uit je handen laten vallen. Meestal kun je deksels en pannen hiervoor gebruiken. Begin eerst met een lepel of iets van plastic en ga langzamerhand richting je deksels en pannen. Zo leert de pup dat er altijd iets plotseling kan gebeuren maar dit geen ramp is.

Wat je ook doet, forceer je pup niet om direct mee buiten naar de knallen te gaan, hierdoor kan er een trauma optreden dat niet zo makkelijk om te keren is. Wennen aan vuurwerk en harde knallen (zoals jacht bv.) worden best op een gecontroleerde manier aangeleerd.

Tips voor volwassen honden

Als er honden zijn die reeds nare ervaringen mee gemaakt hebben met vuurwerk, dan pas je zeker al best de algemene tips toe.
Er kan aan deze vuurwerkangst gewerkt worden in samenwerking met een een goede gedragstherapeut die op een positieve manier hieraan wil werken.

Er zijn op het internet muziek therapieën verkrijgbaar waar gewerkt wordt met de combinatie vuurwerk en klassieke muziek. Door deze stil genoeg te zetten zodat de hond er niet op reageert en na verloop van tijd steeds harder te zetten kan dit helpen bij de angst. Meestal zit de nodige uitleg erbij en kan je hier eventueel al mee aan de slag.
Toch raad ik aan om dit onder professionele begeleiding te doen.

Je kan onder andere bij Victoria Stilwell dergelijke muziek aan schaffen.