Hoe je huisdieren te beschermen tegen extreme temperaturen: warmte

Zowel in de zomer als in de winter kunnen we te maken krijgen met extreme temperaturen. Wij als mens kunnen makkelijk aanpassingen doen aan onze activiteiten en aan onze manier van leven. Spijtig genoeg kunnen de dieren in ons leven dat minder of zelfs niet zonder onze hulp. In deze blog geef ik handvaten om je viervoeters beter te beschermen tegen deze extremiteiten.

Winter – zomer contrast

De laatste jaren lijkt het wel alsof we geen duidelijke seizoenen meer hebben hier in België. Wat ook opvalt is dat er meer extremen voorkomen. In de zomer wordt het met momenten warmer (meer dagen boven de 25 °C) en de winters zijn lang niet zo koud meer dan ze vroeger waren. Toch komen er nog af en toe winterprikken voor.

Warmte

Wij als mensen kunnen over ons gehele lichaam zweten en zo warmte afgeven. Niet altijd aangenaam, maar wel efficiënt om de lichaamstemperatuur onder controle te houden.

Onze honden kunnen dit niet. Zij beschikken enkel over zweetklieren aan de onderkant van hun voetkussens. Hierdoor gaat de regulatie van de warmte moeilijker en ook op een andere manier dienen te gebeuren.

Maar hoe koelt een hond dan juist af?

De grootste regulatie gebeurd door te hijgen. Via de muil en de grote tong is de hond in staat om zijn warmte in zijn lichaam te reguleren. De vacht van de hond is ook voorzien als isolatie waardoor ze hiermee ook al een deel de warmte regelen in hun lichaam.

Met dit in het achterhoofd zijn er al een paar belangrijke zaken die we moeten onthouden voor de rest van het verhaal:

  • hijgen is een belangrijke om af te koelen
  • goed onderhouden vacht werkt isolerend
  • de onderkant van de voetkussens bevatten zweetklieren

Wanneer is het te warm voor mijn hond?

Deze illustratie is een mooi overzicht van wanneer het te warm is voor je hond. Het is natuurlijk een illustratie. Je moet situatie per situatie bekijken en ook hond per hond. Gebruik je gezond verstand en neem geen onnodige risico’s.
Enkel om stoer te doen en uit eigen belang ga je meer schade berokkenen aan je hond en wordt zeker niet aangeraden!

Enkel tips om in gedachte te houden bij warm weer:

  • Plan wandelingen in tijdens de vroege ochtend of de late avond (voor en na de warmte)
  • Vermijd wandelen op asfalt en/of zand (warmt enorm snel op). Leg je hand zelf op het asfalt en houdt je hand daar gedurende 5 seconden. Is je hand niet verbrand? Dan zou het veilig zijn voor de poten van je hond. Gebruik ook hier weer je gezond verstand.
  • Doe geen zware inspanningen met je hond (fietsen, lopen, joggen, wedstrijden…)
  • Vermijd warme ondergronden na het zwemmen. De voetzolen kunnen alsnog verbranden.
  • Voorzie voldoende vers drinkwater (niet ijskoud en zeker geen ijsblokjes in het water leggen!)
  • Voorzie voldoende schaduwplekken om in te liggen.
  • Rem je hond op tijd af tijdens het spelen (sommige honden gaan zo op in het spel, dat ze te laat doorhebben dat ze over de grens gaan).
  • Haal echte zonnekloppers tijdig uit de zon. (Sommige honden kunnen echt genieten van de zon, maar blijven er ook in liggen. Help ze hierbij een handje door ze tijdig binnen te halen om af te koelen.)

Hond achterlaten in de auto ?!

Bij hoge temperaturen doe je dit niet!

Er zijn tal van verhalen en waar honden te laat uit de auto bevrijdt worden door omstaanders. Honden die zware letsels overhouden en zelfs overlijden.

De auto is als het ware een oven voor alles wat er in zit. Laat je hond liever thuis !

Als je een hond tegenkomt in een auto met extreme hitte, wat doe je dan best?

  1. Verwittig eerst de politie;
  2. neem een foto van de wagen (van de onaangeraakte wagen);
  3. sla zo vlug mogelijk de ruit in, let op de veiligheid van jezelf en van de hond:
  4. bevrijd de hond uit de wagen
  5. leg de hond op een koele ondergrond, in de schaduw
  6. begin met afkoelen (meer hierover verder in dit artikel)
  7. Rijd zo snel mogelijk naar de dichtstbijzijnde dierenarts

Om achteraf geen problemen te krijgen met politie en gerecht maak je best eerst een foto van de onbeschadigde wagen. Dit als bewijs dat de wagen onaangeroerd was voor je aan je actie begon.
Hierdoor kunnen ze je niets kwalijk nemen van je actie.

Uitdroging en oververhitting bij honden

Mocht het ondanks al de voorzorgsmaatregelen toch voorkomen dat je hond last krijgt van de warmte, probeer dan zeker de volgende tips goed onder de knie te hebben. Het kan vlugger gebeuren dan je zou denken.

Uitdroging en oververhitting zijn zaken die voor sommige mensen als een donderslag bij heldere hemel zullen binnenkomen als ik er over begin. Ook honden kunnen een hitteshock krijgen.
Spijtig genoeg wordt het niet altijd op tijd opgemerkt en is de schade groter!

De tekening hierboven beschrijft de symptomen bij dehydratatie, maar zijn ook symptomen die voorkomen bij oververhitting.

Je hond gaat beginnen met zeer er te hijgen en te kwijlen. Door al dat gehijg, gaat de keel zwellen en kan er minder lucht naar binnen komen. Je hond gaat nog feller hijgen met zeer veel geluid. Hij gaat zich onwel voelen, begint eventueel zelfs te braken en krijgt fel bloederige diarree. Gaat zeer sloom worden en na verloop van tijd niet meer kunnen rechtstaan. Hij gaat volledig plat op zijn zij liggen. Zijn tandvlees en tong gaan grauw en bleekblauw worden. Er wordt bijna geen zuurstof meer rondgepompt in het lichaam. De bloedvaten storten ineen. Je hond reageert dan helemaal niet meer op jouw. Als je niet ingrijpt dan sterft de hond.

Oververhitting is levensgevaarlijk!!

Wat te doen bij oververhitting?

Probeer de hond zo snel mogelijk af te koelen met lauw water of natte handdoeken. Wanneer dit gebeurd is ga dan zeker eens langs bij de dierenarts voor een volledige controle. Bij zeer erge gevallen probeer de hond dan zelf af te koelen (wikkel hem bijvoorbeeld in natte handdoeken) en rij zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Hitte kan enorme schade berokkenen aan de organen. Dit ga je niet direct aan de buitenkant van het lichaam zien. Daarom is het heel belangrijk om toch even langs te rijden bij de dierenarts.