Training ontrafeld, oefeningen stap voor stap uitgelegd: “aandacht krijgen”

In deze reeks van blogs ga ik een aantal veel voorkomende oefeningen uitleggen die thuis makkelijk kunnen getraind worden. Oefeningen die de omgang met je hond leuker maken en die je kunnen helpen om bepaalde obstakels tijdens het wandelen te trotseren. Lees meer in deze blog over het vragen en krijgen van aandacht.

jonge beagle die aandacht geeft

Aandacht krijgen

Aandacht is het begin van alles. Net als bij een conversatie tussen mensen is het belangrijk dat je de aandacht hebt van de persoon waar je tegen praat.
Bij honden is het net zo. Als je iets wil van je hond dan is het leuk om zijn/haar aandacht te hebben.

Er zijn verschillende manieren om je hond te leren om naar je te kijken. In deze blog ga ik mij beperken tot 2 manieren namelijk het “actief vragen van aandacht” en het “passief krijgen van aandacht”.

Actief aandacht vragen

Bij deze oefening gaan we onze hond leren om op een woord (een aanwijzing) aandacht aan ons te geven. Dit gebeurt in verschillende stappen.

  • Stap 1: Laat je hond zitten en ga voor je hond staan.
  • Stap 2: Neem een beloning (snoepje of eten) in je hand.
  • Stap 3: Houd de beloning voor de neus van de hond en beweeg het dan in 1 vlotte beweging naar je eigen gezicht. (Hetgeen we willen is dat de hond de beweging volgt en gewoon naar boven kijkt). Volgt de hond je hand, beloon dan direct.
  • Stap 4: Herhaal vorige stap, tot je ziet dat je hond het goed opvolgt.
  • Stap 5: Doe hetzelfde als stap 3. Als de beloning aan je gezicht is en je hond volgt de beweging benoem dit dan met een woord. bv. “KIJK”, “AANDACHT”, “LOOK”…
    Deze verwijzing mag je zelf kiezen, maar kies steeds hetzelfde woord. Na het woord beloon je direct.

Aangezien we in de positieve hondentraining onze hond niet “commanderen”, gebruiken we geen commando’s meer maar verwijzingen om je hond iets te laten uitvoeren.

  • Stap 6: Herhaal stap 5 nog een aantal keer, zodat je zeker bent dat je hond dit goed doorheeft.
  • Stap 7: Idem als stap 3, maar voor je de verwijzing gebruikt wacht je 3 seconden. Je hond moet dus drie seconden naar boven kijken voor het woord “KIJK” gezegd wordt. De beloning wordt uitgesteld voor 3 seconden.

In de vorige stappen heb je een illusie opgewekt dat je hond naar je ziet. Eigenlijk ziet hij/zij gewoon naar de beloning die je vasthoudt. Nu gaan we ervoor zorgen dat je hond naar jouw kijkt en niet meer naar de beloning.

  • Stap 8: Doe terug dezelfde beweging als in stap 3, maar houd dan de beloning naast je gezicht en wacht. Als je hond niet meer naar de beloning kijkt maar naar je gezicht zeg dan je verwijzing (“KIJK”) en beloon direct.
  • Stap 9: Herhaal stap 8

Na dit stappenplan zou je hond zonder de beweging van een beloning op de verwijzing “KIJK” naar jouw moeten kunnen kijken.
Als dit lukt kan je gaan werken met afleidingen. Wil je hier meer over weten, neem dan gerust contact op via het contactformulier en ik help je hier graag mee verder.

Dalmatier die aandacht geeft.

Passief aandacht krijgen

Dit is een heel andere oefening dan de vorige. Het resultaat is ongeveer hetzelfde. Je hond gaat aandacht geven aan jouw. Het is meer een inchecken, terugkoppelen naar jouw.

Bij deze oefening komt geen verwijzing en zal er ook nooit komen. Ik gebruik dit om de hond te leren omgaan met prikkels (zaken waar ze het moeilijk mee hebben: honden, fietsers, auto’s, spelende kinderen…) in de omgeving, ze te leren verwerken en daar rustig onder te zijn.

  • Stap 1: Laat je hond zitten en ga ervoor staan.
  • Stap 2: Voorzie beloningen in je jas of voederzakje waar je goed en makkelijk aan kan. In het begin mag je eventueel met je hand in het tasje zitten.
  • Stap 3: Het enige dat je hond moet doen is blijven zitten! Staat hij recht of gaat hij liggen. Vraag hem dan om terug te gaan zitten.
  • Stap 4: Je hond mag afgeleid zijn door alles in de omgeving, zo lang hij/zij blijft zitten. Als je hond afgeleid is, laat je hem/haar gewoon doen.
  • Stap 5: Laat je hond de afleiding los en kijkt hij/zij naar jouw, beloon hem/haar dan direct. Dit mag met je stem, maar in het begin is een snoepbeloning meer aangeraden (als je hond voedselgemotiveerd is.)
  • Stap 6: Na het belonen laat je je hond gewoon doen. Als hij/zij terug afgeleid is herhaal je terug de vorige stappen tot hij/zij terug koppelt naar jouw.

Enkele zaken die kunnen gebeuren:

  • Wat als mijn hond de afleiding niet wil loslaten? Hij/zij blijft maar kijken naar de prikkel.
    Als dit gebeurt mag je voor de eerste keren je hond lokken met een beloning zoals stap 3 van de vorige oefening. Probeer dit zo weinig mogelijk te doen, maar dit kan wel helpen om je hond over de grens te trekken en de afleiding beter los te laten.
  • Wat als mijn hond steeds naar mijn hand kijkt die in mijn jas (of voedertasje) zit?
    Als je dit ziet gebeuren, dan haal je je hand uit je jas of voerdertasje. Neem eventueel nog een paar beloningen vast in je hand en houd je handen achter je rug. Helpt dit niet en blijft je hond naar je handen kijken?
    Laat dan je lege handen zien aan je hond en houd je handen ontspannen naast je lichaam. Als hij/zij dan afgeleid is en de afleiding terug los laat om naar jouw te kijken, neem je een beloning uit je zak en beloon je je hond. Daarna houd je je handen terug ontspannen naast je lichaam.
  • Hoelang mag mijn hond naar de afleiding kijken?
    Dit mag je zelf bepalen. De regel die ik hanteer is de volgende. Als je hond gewoon zit te kijken en zijn gedrag escaleert niet, laat hem gewoon doen. Zie je aan je hond dat zijn gedrag wel kan gaan verergeren, haal hem dan uit de afleiding en vergroot eventueel de afstand.
    Een goede middenmaat die je kan hanteren is ongeveer 5 seconden.
Stafford geeft aandacht

Beide oefeningen hebben hun voordelen. Elk in verschillende situaties. Aandacht vragen en/of krijgen is cruciaal om een goede communicatie te kunnen voeren met elkaar.

Voor beide oefeningen zijn de basis uitgelegd. Wil je graag aan de slag met deze oefeningen dan kan je zeker al hier mee beginnen. Heeft je hond een probleem dat met aandacht te maken heeft of een ander probleem? Neem dan gerust contact op en kom eens langs voor een vrijblijvend intakegesprek.

Dogs & dreams