Waarom houdt jouw hond van spelen?

Originele tekst: Blog post van Tug-E-nuff

Honden vinden spelen geweldig. Van pup af spelen ze met hun moeder en met de nestgenoten. Maar wat is spel nu en waarom doen ze dit nu zo graag? (Lees zeker tot op het einde, daar zijn nog extra’s) Dat leg ik graag uit in deze blogpost: “de wetenschap achter waarom jouw hond van spelen houdt”.

Waarom honden geprogrammeerd zijn om te spelen

Voor honden begint de drang om te spelen vroeg. Puppy’s zullen vrijwel direct nadat ze zelfstandig kunnen bewegen, het spel met hun nestgenoten initiëren.
Dit is een instinctief gedrag, overgedragen van wilde honden, die speelden om essentiële vaardigheden te leren, waaronder bewustzijn van hun eigen lichaam en de beste technieken voor besluipen, achtervolgen en vangen van prooien.

Natuurlijk gaat het voor onze huisdieren in de moderne tijd niet zozeer om overleven – gelukkig hebben ze ons om ervoor te zorgen dat ze goed gevoed en verzorgd worden – maar het is nog steeds een essentieel onderdeel van het dagelijks leven van je hond.

1. Spelen voelt goed

Onderzoekers hebben opgemerkt dat zelfs in het wild honden met elkaar spelen. Ze lopen het risico op letsel, wat hen kwetsbaarder zou kunnen maken voor roofdieren, maar ze doen het toch.

De eenvoudige reden hiervoor lijkt te zijn dat ze spelen omdat het te plezierig is om te weerstaan – en het biedt een kans om essentiële binding met de andere honden waarmee ze spelen te doen.

foto van tug-e-nuff.co.uk

2. Samen spelen is beter

Wetenschappelijk onderzoek door hondengedragsexpert Rebecca Sommerville aan de Universiteit van Edinburgh heeft aangetoond dat honden de voorkeur geven aan spelen met anderen, in plaats van alleen. Dat betekent dat ze veel liever een spelletje touwtrekken of apporteren spelen met een interactief trainings speeltje zoals die van ons, dan alleen met een bal of kauwspeeltje.

En honden zijn kieskeurig over met wie ze spelen. Ze spelen liever met een mens die ze kennen en liefhebben, waarmee lijkt te worden bewezen dat spelen relaties verbetert.

‘Regelmatig, echt spel tussen een hond en zijn eigenaar draait niet om commando’s en is belangrijk om hun band te versterken,’ zegt Rebecca.

3. Spelen verhoogt oxytocine

Oxytocine, vaak de “liefdeshormoon” genoemd, wordt vrijgegeven tijdens interacties tussen mensen en dieren.

Onderzoekers hebben de impact van oxytocine op het sociale gedrag van honden onderzocht en ontdekt dat oxytocine de sociale drive bij honden versterkt – waardoor ze zich bezighouden en verbinden met hun hondenmaatjes en menselijke tegenhangers.

De voordelen van spelen met je hond

Puppy’s spelen om motorische coördinatie te leren, evenals zelfvertrouwen en veerkracht op te bouwen.

Bij Tug-E-Nuff geloven we dat spelen zo gunstig is dat het niet moet stoppen als een hond volwassen wordt. We zijn bezig met een missie om de levens van mensen en honden te verrijken met de kracht van het spel.

foto van tug-e-nuff.co.uk

Onze Power of Play-enquête uit 2022 toonde aan dat maar liefst 9 op de 10 eigenaren zeggen dat spelen met een Tug-E-Nuff-speeltje het leven van hun hond verrijkt.

Voor volwassen honden zijn de voordelen van spelen iets anders dan voor puppy’s.

Spelen met een volwassen hond…

  • bouwt zelfvertrouwen op
  • versterkt de band
  • is uitstekende lichaamsbeweging
  • is mentaal stimulerend
  • is zeer motiverend (dus het kan worden gebruikt als een waardevolle beloning tijdens training)

Er is een duidelijk verband tussen spelen en de instinctieve driften en gedragingen van een hond. Alle honden zijn verschillend en sommige hebben een sterkere speeldrift dan andere. Vaak is het verbonden met het ras, maar soms hangt het gewoon af van de persoonlijkheid.

Doe onze speelgoedkiezerquiz en krijg persoonlijke aanbevelingen voor je hond. (De quiz is in het Engels op de site van Tug-e-nuff zelf. Een deel van de speeltjes kan je reeds vinden op de webshop van Dogs & dreams, de andere kan ik bestellen. Ze komen vanuit England.)

Gedragingen die honden vertonen tijdens het spelen

Bij het spelen vertonen honden volgens onderzoekers een scala aan gedragingen die een fascinerend inzicht bieden in wat ze willen en hoe ze zich voelen. Laten we kijken naar een paar speelgedragingen die soms verkeerd worden geïnterpreteerd en wat ze echt betekenen….

Wat betekent het als een hond een speelboog maakt?

Het is algemeen bekend dat wanneer je hond zich buigt, hij je vertelt dat hij graag wil spelen. Maar volgens experts betekent dat niet alles. Het is ook een manier voor de hond om te communiceren dat als ze een beetje ruw worden tijdens de speelsessie, ze niet echt agressief zijn – het hoort allemaal bij het plezier en de spelletjes.

foto van tug-e-nuff.co.uk

Waarom rollen honden op hun rug tijdens het spelen?

Lang werd aangenomen dat als een hond zich omdraait, hij ‘zijn nederlaag erkent’ of onderdanig is.

Echter, deskundigen zeggen nu dat dit gedrag eigenlijk het tegenovergestelde kan aangeven: dat je hond wil blijven spelen.

Om het punt te bewijzen, is in studies waargenomen dat wanneer honden in groepen samen spelen, het niet per se de zwakkere of kleinere honden zijn die zich omdraaien – de sterkere en grotere honden doen het net zo veel.

foto van tug-e-nuff.co.uk

Dus de volgende keer dat je hond zich omdraait tijdens het spelen, stop dan niet met spelen – doe juist nog meer mee!

Ontdek hier 6 verrassend normale gedragingen die honden vertonen tijdens het spelen (waaronder blaffen, grommen en achtervolgen). (Origineel artikel)

Ontdek wat je hond motiveert

Neem de tijd om je hond te observeren en merk op waar hij van nature in geïnteresseerd is en door gemotiveerd wordt, en gebruik dit om de beste trainingsspeeltjes te kiezen die hem tijdens het spelen zullen motiveren.

Bijvoorbeeld, herdershonden zijn een hoedend ras dat graag de hele dag schapen zou hoeden. Als een herdershond echter als huisdier wordt gehouden, is dat natuurlijk geen optie.

In plaats daarvan is het mogelijk om in te spelen op de drang om te achtervolgen door een speeltje te kiezen zoals onze Sheepskin Chaser. Dit kan dienen als een veilige, plezierige uitlaatklep voor de natuurlijke driften van bijvoorbeeld een collie.

Honden die gedreven worden door geur, zoals beagles en windhonden, zouden daarentegen een natuurlijk, verantwoord verkregen konijnenvel speeltje bijzonder bevredigend en motiverend kunnen vinden.

Andere honden houden ervan om dingen te grijpen, trekken en schudden – en dit gedrag kan worden omgeleid naar een speeltje zoals de PowerBall Bungee, waardoor wordt voorkomen dat de hond dit gedrag op ongepaste objecten zoals schoenen en banken richt.

Deze blog werd vertaald naar het Nederlands. De originele blogpost is van Tug-e-nuff zelf.

Wil je meer te weten komen over spel en motivatie? Schrijf je dan zeker in voor de workshop “Spel en motivatie door Jess Pigot” op 21/04/2024. Deze gaat door bij Dogs & dreams.
De plaatsen zijn beperkt, dus het is voor de snelle beslissers !

Op 15 mei 2024 zal er ook nog een online lezing gegeven worden door Rita Viel van West Paw: “Hoe belangrijk is spelen voor je hond?” komt onder andere aan bod en welk speeltje je best gebruikt in welke levensfase…
Deze lezing wordt later aangekondigd, houd zeker onze kalender in het oog.

Veel van de speeltjes van Tug-e-nuff zijn verkrijgbaar op de webshop van Dogs & dreams. Andere speeltjes van hun kunnen altijd besteld worden. Mocht je meer vragen hebben, stuur gerust een mailtje via het contactformulier.