Warm weer, let op voor oververhitting

De zomer is in aantocht, maar de lente heeft ook al wat in petto voor ons. Sommige mensen zullen zeggen dat we niet mogen klagen met het mooie weer !
Maar wanneer is het te warm voor onze viervoeters? Waar moeten we rekening mee houden? Lees meer hierover in volgende blogpost.

hond op strand

Warm wordt snel te warm !

De zomer is de ideale moment om onze viervoeter wat extra te verwennen, wat meer wandelingen, uitstapjes, zwemmen… noem maar op. In de warme zomermaanden schuilen ook enkele gevaren. Hier volgen enkele tips die ervoor zorgen dat je hond veilig mee kan genieten zonder gevaar.
Met de hond op stap en snel even de winkel binnen. Zelfs al is het maar voor 10 minuten, doe het niet. Je wagen een paar minuten in de zon plaatsen zorgt al voor een ondraaglijke oventemperatuur binnenin. Dit kan leiden tot dehydratatie, hersenschade en zelfs dood van je hond. Het openzetten van een raam is echt niet voldoende om de opbouwende hitte tegen te gaan.

Wat je tijdens de warme maanden ook geregeld ziet is dat baasjes hun honden scheren, ze denken dat dit zal helpen om hun hond koel te houden. Ironisch genoeg heeft dit net het omgekeerde effect. Wanneer je de vacht van je hond scheert ontneem je hem de kans om op zijn natuurlijke manier zijn warmte te reguleren.
Zorg er wel voor dat je je hond zijn vacht goed onderhoud en alle dode ondervacht verwijdert. Wanneer je je hond scheert loopt hij ook het risico om te verbranden in de zon, de huid is normaal bedekt met vacht en dus veel beter beschermd tegen de zon.

Verder lopen ook honden met korte witte haren een verhoogd risico. Er bestaat zonnecrème voor honden. De neus en de oor tippen zijn ook zeer gevoelig voor zonnebrand. Hou deze dus goed in het oog.

Let tijdens wandelingen ook op wanneer je over straten en geasfalteerde wegen gaat. Asfalt wordt heet, extreem heet zelfs.
Dit kan je hond zijn poten verwonden. Wanneer je je hond op warme dagen veel buiten laat moet je zijn pootjes geregeld controleren op verwondingen en schade en zijn vacht controleren op teken. Sla bij controle op teken geen enkel plaatsje over, onder de staart, op de buik, in de oren, tussen de tenen…

Controleer de asfalt met je eigen handpalm om te zien of het niet te warm is. Houd je hand op de asfalt. Als je deze gedurende 5 seconden erop kan houden zonder je te verbranden kan je met je hond over de asfalt wandelen.
Houd dan nog wel in het oog hoe warm het aanvoelde, hoe warm het buiten is en hoe de hond zich gedraagt.

Met een beetje simpele training kan jij je viervoeter met een gerust gemoed de zomer in laten gaan. Beloon hem goed als hij zich rustig heeft gehouden tijdens de teken-controle. Als je zonnecrème wenst te gebruiken, breng deze dan aan op een speelse manier, zodat ook dit voor je hond positief wordt ervaren.
En last but not least, zorg ervoor dat je hond altijd toegang heeft tot schaduw en voldoende vers drinkwater. Dit helpt ervoor zorgen dat ze koel en gehydrateerd blijven, waardoor ze gezond en gelukkig de zomer door kunnen.

Wandelen

Onze viervoeters gaan graag lang en veel wandelen dat weet iedereen. Je moet de leiband nog maar vastnemen en ze staan te wachten en denken “Mag ik mee, mag ik mee?, mag ik mee?…”. Op zich is wandelen heel goed voor het versterken van de band die je met je hond hebt, en natuurlijk ook voor de conditie van de eigenaar.

Alle honden groot en klein kunnen oververhit geraken. Een hond kan namelijk niet zweten, ze verliezen hun warmte langs hun voetkussens en door te hijgen.
Probeer daarom volgende richtlijnen in acht te nemen als je een wandeling gaat maken met je trouwe viervoeter:

  • Neem voldoende drinkwater mee voor de hond;
  • Probeer zoveel mogelijk open plaatsen waar het het warmst is te vermijden (ga bv. op zo’n dagen in het bos wandelen);
  • Vermijd asfalt (asfalt warmt snel op en kan hoge temperaturen aannemen);
  • Rust regelmatig op plaatsen waar jezelf en de hond in de schaduw kunnen zitten;
  • Probeer de wandelingen niet te lang te maken als het héél warm is;
  • Probeer bij warm weer de wandelingen in de voormiddag of tegen de avond aan te doen (minst warme momenten van de dag).

Ondanks al deze richtlijnen zou het natuurlijk nog kunnen voorkomen dat uw hond oververhit geraakt (de kans is wel klein).

Hoe kan je zien dat je hond een hitteshock aan het ondergaan is?

Je hond gaat beginnen met zeer erg te hijgen en te kwijlen. Door al dat gehijg, gaat de keel zwellen en kan er minder lucht binnen komen. Je hond gaat nog feller hijgen met zeer veel geluid. Hij gaat zich onwel voelen, begint eventueel zelfs te braken en krijgt fel bloederige diarree. Je hond gaat zeer sloom worden en na verloop van tijd niet meer kunnen rechtstaan. Hij gaat volledig plat op zijn zij liggen. Zijn tandvlees en tong gaan grauw en bleekblauw worden. Er wordt bijna geen zuurstof meer rondgepompt in het lichaam. De bloedvaten storten ineen. Je hond reageert dan helemaal niet meer op jouw. Als je niet ingrijpt dan sterft de hond.

Wat moet je nu doen indien dit gebeurd?

Breng je hond uit de zon en op een koele plek. Voorzie genoeg drinkwater. Probeer het dier zo snel mogelijk af te koelen met LAUW water of natte handdoeken. Blijf de hond in het oog houden ! Oververhitting kan schade aanrichten aan de organen. Dit zien we niet aan de buitenkant. Duurt het een langere tijd voor je hond terug normaal functioneert neem dan zeker contact op met je dierenarts voor een volledige controle. Bij zeer erge gevallen probeer de hond dan al zelf af te koelen (wikkel hem bijvoorbeeld in natte handdoeken) en rij zo snel mogelijk naar de dierenarts

Oververhitting is LEVENSGEVAARLIJK !!!