Wat doet rustgevende muziek met je hond?

Muziek voor honden, kan dit? Zou het een effect op hen kennen? Zou het misschien helpen als je hond alleen thuis is, of dat hij kattenkwaad uithaalt in huis door vb. te kauwen op schoenen, of is je hond bang van onweer, of misschien zelfs depressief… Dan is er nu hoop en is de oplossing wel misschien eenvoudiger dan je denkt. Lees er meer over in deze blogpost.

Uit een onderzoek is er gebleken dat specifieke, kalmerende instrumentale muziek een helende en gezonde invloed kan hebben op huisdieren. Het is niet enkel en alleen opvallend dat zowel honden en katten gelukkig worden van de muziek, maar ook de eigenaars die luisteren naar de relaxerende klanken van “Relax my pet” (ontspan mijn huisdier).

“Relax my pet” is een Amerikaans – Nederlands bedrijf dat 2 speciale cd’s heeft uitgegeven met kalmerende muziek. De meeste dieren reageren op dit soort muziek het beste. Er is gekeken naar het effect van menselijke stemmen, klassieke muziek, heavy metal, popmuziek of helemaal geen muziek. Rustig en speciaal gecomponeerde instrumentale muziek had het meest kalmerende effect op de honden. Het bleek dat de honden aanzienlijk minder blaften. Van heavy metal muziek geraakte de dieren meer opgewonden en gingen meer rechtstaan en blaffen. Een menselijk gesprek of popmuziek had niet hetzelfde kalmerende effect als de speciale zachte kalmerende muziek (Dr Deborah Wells, Belfast 2002).

Hoe snel werkt het?

Bij “Relax my pet” zegt men dat de cd bij hun weten ongeveer 90% van de huisdieren kalmerend werkt. Naar aanleiding van de reacties kunnen we concluderen dat het bij het ene dier heel snel werkt en bij het andere dier duurt het wat langer. Gemiddeld is bijna elk dier binnen 10 minuten kalm en zonder stress. Natuurlijk is het met muziek hetzelfde als bij mensen, ieder dier heeft een karakter en een temperament, niet iedereen is hetzelfde.

De muziek zelf?

Het maken van muziek voor honden bleek lastiger dan voor andere dieren, omdat honden variëren in omgang, vocaal bereik en hartritme. Maar eigenlijk maakt het niet uit hoe goed componisten hun liederen perfectioneren voor honden en katten, dieren zullen waarschijnlijk hun specifieke muzieksoort nooit zo appreciëren als wij. Dieren missen een belangrijke muzikaal vermogen die we wel als mens kunnen ervaren, het relatieve gehoor. hoe honden muziek ervaren zullen we nooit zeker weten, wel weten we dat het in ieder geval heel anders is dan onze beleving.

Neem eens een kijkje op www.relaxmypet.com . Hier vind je een muziekfilmpje en kan je deze ‘relaxerende’ momenten ervaren met je trouwe viervoeter.

Bronnen: tijdschrift Hondenleven, http://uitgelatenhond.nl/houden-honden-van-muziekwww.relaxmypet.com

Tegenwoordig is er nog meer onderzoek gedaan naar het effect van muziek op honden.
Op de website van Icalmpet.com vind je hier ook meer info over.

Er is ook een boek over geschreven dat helaas niet of moeilijk te verkrijgen is in Europa.
Through a dog’s ear” van Johua Leeds en Susan Wagner. De muziek is nog terug te vinden op Spotify.

Cd’s zijn nog moeilijk te verkrijgen, op spotify kan je de muziek nog wel terug vinden.

Dogs & dreams 2022